Ανακαλύψτε τον Όλυμπο Αττικής

Ανακαλύψτε τον Όλυμπο Λαυρεωτικής

Γεωγραφία

Ο Όλυμπος Λαυρεωτικής είναι ένα απομονωμένο βουνό, που υψώνεται πάνω από την Αλυκή της Αναβύσσου. Παλιότερα ήταν δασωμένο με πεύκα, αλλά σήμερα, μετά από επανειλημένες πυρκαγιές, έχει μόνο φρυγανώδη βλάστηση. Η νότια όψη του καταλαμβάνεται σχεδόν ολοκληρωτικά από το οικιστικό συγκρότημα της Άνω Σαρωνίδας.

Όλυμπος Λαυρεωτικής
Μικρή Αττική topoguide: Η ανατολική όψη του λιτού και αυστηρού όγκου του Ολύμπου Λαυρεωτικής

Ανάμεσα στον Όλυμπο και το Πάνειο απλώνεται μια ομαλή λεκάνη, όπου σήμερα το κυριότερο σημείο αναφοράς είναι η διάσπαρτη κατοίκηση που αναπτύσεται στον οικισμό Καλύβια Ολύμπου. Η ζώνη αυτή κρύβει πυκνά κατάλοιπα αρχαίας κατοίκησης, που ανήκουν στον αρχαίο δήμο της Αιγίλιας (ή των Φρεαρρίων, όπως πιστεύεται σήμερα). Στην ίδια περιοχή αποκαλύφθηκε στα 1929 μια σημαντική τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του πρώτου μισού του 6ου αιώνα, με διπλό νάρθηκα και βαπτιστήριο.

Όλυμπος Λαυρεωτικής
Όλυμπος Λαυρεωτικής: Η παλαιοχριστιανική βασιλική Καλυβιών Ολύμπου

Η ψηλότερη κορυφή (Όλυμπος 487 μ.) πέφτει απότομα προς τα νότια. Παρόλη την κλίση της πλαγιάς, όλη η νότια πλευρά είναι ρυμοτομημένη και φιλοξενεί την άνω ζώνη της Σαρωνίδας. Αντίθετα, η βορεινή όψη κάνει ένα μεγάλο σκαλί, πριν ξαναϋψωθεί στην μικρή κορυφή Σκόρδι (355 μ.). Ανάμεσα στις δύο κορφές είναι ορατό ένα μεγάλο ρήγμα, που στα ανατολικά γίνεται μια βαθιά χαράδρα, ενώ στα δυτικά δημιουργεί μια πιο ομαλή ρεματιά. Ακριβώς στον υδροκρίτη των δύο ρεματιών απλώνεται ένα μικρό καλλιεργημένο οροπέδιο, όπου καταλήγει χωματόδρομος από την Ανάβυσσο.

Στο οροπέδιο έχει γίνει μια προσπάθεια για την κατασκευή μιας φυσικής λιμνοδεξαμενής, απόπειρα που κατέληξε στη δημιουργία μιας εποχικής λιμνούλας. Από την άλλη, στην ψηλότερη κορυφή είναι ορατές 3-4 δοκιμαστικές στοές, της τελευταίας περιόδου της έντασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Λαυρεωτική.

Φύση

Όλυμπος Αττικής
Μικρή Αττική topoguide: Πράσινοι φρύνοι σε αναπαραγωγή στη λιμνούλα του Ολύμπου Αττικής

Το βουνό είναι γυμνό και το μονότονο τοπίο του έχει ως κύρια διαφοροποίηση την πυκνότητα και το ύψος της φρυγανικής και θανμώδους βλάστησης και την παρουσία αρκετών και σχετικά μεγάλων ορθοπλαγιών.

Η χλωρίδα του Ολύμπου συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως αρκετά από τα είδη ορχιδέων της Αττικής, ενώ η μικρή λιμνούλα στο οροπέδιο φιλοξενεί λίγα ζευγάρια Πράσινων φρύνων (Bufotes viridis).

Όλυμπος Αττικής
Μικρή Αττική topoguide: Η πρώιμη ορχιδέα Neotinea lactea

Πεζοπορία

Η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου Αττικής μπορεί να γίνει είτε από τα νότια - μια σύντομη πορεία από τον ψηλότερο δρόμο της Άνω Σαρωνίδας -, είτε από τη βόρεια πλευρά, από το οροπέδιο. Η κορυφή έχει εξαιρετική θέα, τόσο στον όρμο της Αναβύσσου, όσο και στην περιοχή από τη Σαρωνίδα μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός για τον Όλυμπο Αττικής

Όρος Μικρή Αττική topoguide

Ένας πλήρης οδηγός φύσης και πεζοπορίας στον Όλυμπο Αττικής περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλες τις πιο πάνω περιοχές, μέσα από 45 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.

Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Περιπλανηθείτε στην Αττική με τον μοναδικό οδηγό Μικρή Αττική topoguide.