Πεζοπορία στο Μέτσοβο-Πηγές Αώου

Η περιοχή του Μετσόβου και της τεχνητής λίμνης Πηγών Αώου προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία όλο το χρόνο. Τα εντυπωσιακά αλπικά τοπία, η μεγάλη τεχνητή λίμνη και η πλούσια υποδομή διαμονής του Μετσόβου παρέχουν τη βάση για ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και εκδρομές.

Το "Πίχτιο" δίκτυο

Από το Δήμο Μετσόβου και το φυσιολατρικό Σύλλογο "Κολάκης Πίχτος" σχεδιάστηκε και σηματοδοτήθηκε ένα πλέγμα επτά μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών. Μερικές από αυτές τις διαδρομές διατρέχουν την περιοχή του ταμιευτήρα των Πηγών Αώου, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτουν ολόκληρη τη Βάλια Κάλντα. Οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν αρχικά με τετράγωνα πορτοκαλί σήματα πάνω σε μεταλλικούς πασσάλους, με το διακριτικό όνομα της κάθε διαδρομής.


Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Από την περιοχή του Μετσόβου διέρχεται και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6, στην πορεία του από την Ηγουμενίτσα στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα σκέλη του έχουν σαν κόμβο την πόλη του Μετσόβου.


Το καταφύγιο Μαυροβουνίου

Στη θέση Kόκκινη Bρύση και σε υψόμετρο 1950μ. βρίσκεται το πετρόχτιστο ορειβατικό καταφύγιο Μαυροβουνίου του Δήμου Μετσόβου. Έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει νερό, κουζίνα και μαγειρικά σκεύη. Για διαμονή επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του καταφυγίου στο Μέτσοβο (26560 41207).

Λεκάνη Πηγών Αώου: Το καταφύγιο Μαυροβουνίου