Τραπεζίτσα

Τραπεζίτσα

Τραπεζίτσα
Τραπεζίτσα: Οι κορυφές της Τραπεζίτσας από τα νότια. Αριστερά διακρίνεται το τσεκούρι της Γκαμήλας, ψηλόερη κορυφή της Τύμφης

Η Τραπεζίτσα είναι ένας απόκρημνος όγκος από συμπαγή ασβεστόλιθο, που υψώνεται στα ανατολικά της χαράδρας του Αώου. Ουσιαστικά, μαζί με τις αντικρινές κρημνώδεις πλαγιές της Τύμφης, σχηματίζει το στενότερο και πιο δύσβατο τελευταίο τμήμα της χαράδρας του Αώου, πριν αυτός απλωθεί στον κάμπο της Κόνιτσας.

Στα ανατολικά, η Τραπεζίτσα συνδέεται με το Σμόλικα με το πέρασμα Στενό, από όπου περνά και ο κεντρικός δρόμος από την Κόνιτσα προς τα χωριά της Λάκκας Αώου - το Ελεύθερο, το Παλιοσέλι, τους Πάδες κα ιτα Άρματα.
Ελάχιστες προσπάθειες ανθρώπινης εγκατάστασης έγιναν πάνω στον στιφό και άνυδρο όγκο της Τραπεζίτσας: τα μόνα χωριά που ορεογραφικά ανήκουν στη γεωγραφία της είναι η Κόνιτσα, που έχει κτιστεί στις βόρειες απολήξεις του βουνού, ακριβώς δίπλα στην πύλη εξόδου του Αώου, και η Πηγή στα βόρεια προβούνια.

Οι προσπάθειες υλοτόμησης των δυσπρόσιτων αλλά πολύ κοντινών στην Κόνιτσα δασών της Τραπεζίτσας έδωσαν παλιότερα την ευκαιρία διάνοιξης μερικών πολύ καλών μονοπατιών, που δεν εξελίχθηκαν σε δασικούς δρόμους, λόγω του απόκρημνου εδάφους. Έτσι, σήμερα περπατιώνται τρεις βασικκές διαδρομές, που οδηγούν είτε στην ψηλότερη κορυφή του όγκου, είτε στη δεύτερη κορυφή, το Ραϊδοβούνι. Καθώς τα μονοπάτια αυτά διαβρώνονται από τις έντονες βροχές, συχνά παρουσιάζουν τοπικές δυσκολίες.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Τραπεζίτσα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.