Ανακαλύψτε το Ζαγόρι

Ανακαλύψτε το Ζαγόρι

Ζαγόρι topoGuide
Ζαγόρι topoGuide: Η κορυφή Γκαμήλα, από την κοιλάδα του Αώου

Επακριβώς οριοθετημένο από χαρακτηριστικές φυσικές ενότητες, όπως τη χαράδρα του Αώου, τον κάμπο της Κόνιτσας, το οροπέδιο του Μετσόβου και το Μιτσικέλι, το Ζαγόρι} εποικήθηκε σταδιακά από ένα πλέγμα οικιστικών πυρήνων, που αποκρυσταλλώθηκαν σε 46 χωριά. Οι αποστάσεις, η μορφολογία του τοπίου και οι ακτίνες επιρροής των περιμετρικών κέντρων συντείνουν στη σκιαγράφηση τριών, χαλαρά διαφοροποιούμενων ενοτήτων, μία στα ανατολικά, μία στα δυτικά και μάλλον εξ' υπολοίπου, μία στο κέντρο του Ζαγορίου, που προσδιορίζονται ως Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό Ζαγόρι.

Ζαγόρι topoGuide
Ζαγόρι topoGuide: Οι Πύργοι του Παπίγκου. Το Μικρό΄Πάπιγκο φωλιάζει στην αριστερή βάση του

Το Ζαγόρι είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας, ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, πρακτικών και παραδόσεων και ταυτόχρονα ένας θησαυρός φυσικών τοπίων και βιοποικιλότητας. Το τοπίο και η άγρια ζωή προστατεύονται ήδη εδώ και δεκαετίες κάτω από το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το οποίο διευρύνθηκε ως Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Πιό πρόσφατα, η περιοχή εντάχθηκε στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου. Τέλος, οι οικισμοί και το ανθωπογενές τοπίο είναι προφυλαγμένα από αλλοιώσεις ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ζαγόρι topoGuide
Ζαγόρι topoGuide: Η Αστράκα, από το καταφύγιο

Με τη φροντίδα των Ζαγορίσιων και με τις ευκαιρίες που προσέφερε ο τουρισμός, τα Ζαγοροχώρια διατήρησαν την αυθεντική εικόνα του ορεινού παραδείσου, χαρίζοντας στον επισκέπτη απρόσμενες εικόνες και εμπειρίες. Ο πεζοπόρος θα βρει εδώ ένα πλέγμα από παλιά, αρχέγονα, μονοπάτια και καλντερίμια που είτε συνδέουν τα χωριά, είτε διασχίζουν τους μεγάλους ορεινούς όγκους, συγκλίνοντας στο Καταφύγιο της Αστράκας. Τα περισσότερα είναι καλά σημασμένα, ενώ κυκλοφορούν καλοί χάρτες και πεζοπορικοί οδηγοί.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Η αλπική λίμνη Δρακόλιμνη. Στο βάθος, η κορυφή Αστράκα

Ο όγκος της Τύμφης είναι κατάσπαρτος από γεωλογικά ενδιαφέροντα, με προεξάρχοντα τα μεγάλα βάραθρα και τα φαράγγια. Ανάμεσα στα φαράγγια ξεχωρίζουν το φαράγγι της Νεφέλης, το φαράγγι του Βραδέτου, το φαράγγι της Κλεινωνιάς και το φαράγγι του Τοίχου.

Μία από τις δραστηριότητες που είναι σε πλήρη άνθιση στο Ζαγόρι είναι το Zagori Race, που προσελκύει χιλιάδες δρομείς κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης, εκτελούνται 4 διαδρομές, μήκους 80, 42, 21 και 10 χλμ.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας και φύσης στο Ζαγόρι είναι η εφαρμογή Ζαγόρι topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης στο χώρο του Ζαγορίου που περιλαμβάνει κείμενα, σημεία ενδιαφέροντος και διαδρομές και εστιάζει στην πεζοπορία, την ορειβασία και τις διαδρομές στη φύση. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 45 πεζοπορικές διαδρομές, που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του μεγάλου βουνού.