Τα μονοπάτια του Στρατωνικού όρους

Τα μονοπάτια του Στρατωνικού όρους

Στρατωνικό Όρος
Τα μονοπάτια του Στρατωνικού όρους
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το Στρατωνικό όρος, ελάχιστα γνωστό στους φίλους των μεγάλων βουνών, προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών. Βασισμένα στους παλιούς δρόμους των υλοτόμων και των βοσκών, τα μονοπάτια αυτά καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν πρόσφατα από τον τοπικό Φυσιολατρικό-Ορειβατικό Σύλλογο Σταυρού και αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με το μικρό αλλά ενδιαφέρον αυτό βουνό.

Διαδρομές γύρω από την κορυφή Σουγλιάνι

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Η σήμανση των διαδρομών είναι πυκνή και σαφής

Με βάση τα παλιά μονοπάτια που διανοίχθηκαν στο Στρατωνικό Όρος και κυρίως γύρω από την κορυφή Σουγλιάνι, χάριν της εκμετάλλευσης του δάσους, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών, που έχει σαν πόλο το Σταυρό και απλώνεται μέχρι τη Βαρβάρα.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Το σημείο θέας στην Κορακόπετρα

Το πεζοπορικό δίκτυο

Οι διαδρομές του Στρατωνικού όρους έχουν σηματοδοτηθεί και συντηρούνται με πρωτοβουλία του τοπικού Φυσιολατρικού-Ορειβατικού Συλλόγου Σταυρού. Η σήμανση υλοποιείται με πολλές και κατατοπιστικές πινακίδες και ανάλογα σημάδια στα δέντρα. Τα μονοπάτια πατιώνται αρκετά και διατηρούνται καθαρά.

Τέλος, δύο μονόχωρα λυόμενα κτίσματα παρέχουν βασική εξυπηρέτηση προσωρινής διαμονής (δες εδώ).

Σύμφωνα με την αρίθμηση, τα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαρθρώνονται στις πιο κάτω διαδρομές διαδρομές:

 • Διαδρομή 1. Αγνάντι – Τσάκαλος - Πολιτεία Οξιάς - Κορυφή Σουγλιάνι. Μήκος 4.6 χλμ, χρόνος 2ω30
 • Διαδρομή 2. Παλιόχωρα – Κορακόπετρα – Τσάκαλος. Μήκος 2.4 χλμ, χρόνος 1ω
 • Διαδρομή 3. Αγνάντι - Συποτό - Παλιόχωρα. Μήκος 2.7 χλμ, χρόνος 1ω15
 • Διαδρομή 4. Παλιόχωρα - Κορυφή Προφήτης Ηλίας - Παλιόχωρα. Μήκος 4.3 χλμ, χρόνος 2ω15
 • Διαδρομή 5. Αγνάντι - Συκιάς Πέτρα - Κορυφή Προφήτης Ηλίας. Μήκος 3.7 χλμ, χρόνος 2ω
 • Διαδρομή 6. Παλιόχωρα - Τσολάκη - Σταυροί - Πολιτεία Οξιάς. Μήκος 8.1 χλμ, χρόνος 2ω30
 • Διαδρομή 7: Σταυροί - Διασταύρωση Κορυφή Σουγλιάνι. Μήκος 700 μ., χρόνος 0ω20
 • Διαδρομή 8. Σταυροί - Αη Νικόλας. Μήκος 2.1 χλμ, χρόνος 1ω
 • Διαδρομή 9. Διασταύρωση Σταυρού – Αγία Μαρίνα (Μακεδονικά Τέμπη). Μήκος 5.9 χλμ, χρόνος 2ω15
 • Διαδρομή 10. Βαρβάρα - Κορυφή Σουγλιάνι. Μήκος 9.2 χλμ, χρόνος 3ω30
 • Καταρράκτες Βαρβάρας (Κηπουρίστρας). Μήκος 3.2 χλμ, χρόνος 2ω30

Οι βασικές διαδρομές

Από τη σκοπιά του πεζοπόρου που θέλει να γνωρίσει τα ωραιότερα στοιχεία του Στρατωνικού σε μία ημέρα ή ένα Σαββατοκύριακο, προτείνουμε τις πιο κάτω διαδρομές, που αποτελούν ανασύνθεση των υφιστάμενων μονοπατιών:

 • Κυκλική διαδρομή Άνω Σταυρός - Συκιάς Πέτρα - Κορυφή Προφήτης Ηλίας - Παλιόχωρα - Συποτό - Άνω Σταυρός. Πρόκειται για μια κυκλική πορεία από τον Άνω Σταυρό προς τον Προφήτη Ηλία, με κατάβαση από την Παλιόχωρα και το Συποτό και επιστροφή στον Άνω Σταυρό (συνδυασμός των Διαδρομών 3, 4 και 5). Η διαδρομή αυτή, μήκους 11 χλμ., περνά από τις αξιολογότερες θέσεις του νότιου τμήματος των κορυφών και χαρίζει άπλετη θέα στο Στρυμωνικό κόλπο. Εκτιμώμενος χρόνος (χωρίς την αναπόδραστη στάση στο καταφυγιάκι της Παλιόχωρας): 5-6 ώρες.

 • Διαδρομή Παλιόχωρα - Τσολάκη - Κορυφή Σουγλιάνι. Πρόκειται για την ευκολότερη και πιο ευχάριστη γραμμή ανάβασης στην κορυφή του βουνού, το Σουγλιάνι. Η πορεία (που αποτελεί τμήμα της Διαδρομής 6) ακολουθεί σαφή και καλά σημαδεμένα μονοπάτια. Στην Παλιόχωρα φτάνει κανείς είτε από κάποια από τις πιο πάνω διαδρομές, είτε με αυτοκίνητο. Μήκος 5.1 χλμ, χρόνος 2ω30

 • Διαδρομή Παλιόχωρα – Κορακόπετρα – Τσάκαλος - Πολιτεία Οξιάς - Κορυφή Σουγλιάνι. Η σύντομη αυτή ανάβαση στο Σουγλιάνι (αποτελεί συνδυασμό των διαδρομών 1 και 2) έχει μήκος 4.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 2ω. Ξεκινά από την Παλιόχωρα και περνά από το σημείο θέας Κορακόπετρα και την μικρή πηγή Κρυονέρι.

Οι αναλυτικές περιγραφές των πιο πάνω πορειών παρέχονται στις αντίστοιχες σελίδες (σύνδεσμοι στο όνομα των διαδρομών).

Σημειώνουμε εδώ ότι ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Sougliani Trail, που υιοθετεί μεγάλο μέρος των πιο πάνω διαδρομών, αποτελεί μια θαυμάσια πρόταση για μια μεγάλη πεζοπορία μήκους 24.5 χλμ (7-8 ώρες). Η διαδρομή του αγώνα διέρχεται από όλες τις χαρακτηριστικές τοποθεσίες του Στρατωνικού Όρους, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο κύκλο.

Τα καταφύγια κυνηγών

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Το καταφύγιο κυνηγών Πράσινη Καλύβα

Με πρωτοβουλία του οικείου σκυνηγετικού συλλόγου, στον όγκο της κορυφής Προφήτης Ηλίας του Στρατωνικού όρους έχουν κατασκευαστεί δύο μικρά καταφύγια ανάγκης, κατ΄αρχήν για του κυνηγούς - που είναι και οι συνηθέστεροι επισκέπτες της περιοχής - αλλά οπωσδήποτε και για τους ορειβάτες. Τα κτίσματα βρίσκονται στις θέσεις Πράσινη Καλύβα και Παλιόχωρα, είναι ξύλινα λυόμενα, καλαίσθητα και καθαρά και παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο. Εσωτερικά έχουν μια βασική επίπλωση και ένα μεγάλο τζάκι, ενώ στον περιφραγμένο περίβολο προσφέρουν σκιά και τραπεζόπαγκους.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Εσωτερικό του καταφυγίου της Παλιόχωρας
Το καταφύγιο Πράσινη Καλύβα έχει εξωτερικά μια κρήνη, που λειτουργεί όλο το χρόνο. Το καταφύγιο της Παλιόχωρας έχει βρύση με λάστιχο, που δεν λειτουργεί πάντα.
Τα δύο αυτά καταφυγιάκια είναι πολύτιμα και φυσικά τα χρησιμοποιούμε με προσοχή - φωτιά, νερά κλπ - και κυρίως με σεβασμό στους επόμενους - δεν αφήνουμε σκουπίδια, κλείνουμε την πόρτα κλπ.

Μονοπάτι Αριστοτέλη

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Στη θέση Κερασούδα, ψηλότερο σημείο της διαδρομής Μονοπάτι Αριστοτέλη, ο πεζοπόρος μπορεί να κάνει μια στάση στο μεγάλο υπόστεγο της δασικής Υπηρεσίας

Στα νότια του Στρατωνικού έχει σηματοδοτηθεί ένα ανεξάρτητο σκέλος, το Μονοπάτι Αριστοτέλη. Η διαδρομή εκκινεί από το Πάρκο Αριστοτέλη στο χωριό Στάγειρα και ακολουθεί την παλιά σύνδεση Σταγείρων-Ολυμπιάδας. Αφού διασχίζει έναν μεγάλο δασωμένο όγκο, μετά απο σχεδόν 15 χλμ (5-6 ώρες), η διαδρομή συναντά τον παρακαμπτήριο της Ολυμπιάδας στο ύψος της ακρόπολης των αρχαίων Σταγείρων.
Λίγο μετά το χώρο ανάπαυσης Κερασούδα, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, συναντάμε την πηγή Κρύα Βρύση.

Καταρράκτες Βαρβάρας

Ένα ακόμα μονοπάτι εξυπηρετεί τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Βαρβάρας, που μπορούν να προσπελασθούν και οδικώς από τον κεντρικό δρόμο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Έρευνα: Κατερίνα Ζαγκαρέτου