Πεζοπορία στο Φαλακρό

Πεζοπορία στο Φαλακρό

Το Φαλακρό (στα τουρκικά Μποζ Νταγ, που σημαίνει γκρι βουνό) είναι το ψηλότερο βουνό της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνδέεται στα δυτικά με τον Όρβηλο, μέσω του μικρότερου βουνού Άγιο Πνεύμα (1631 μ), στα ανατολικά καταλήγει ομαλά στην κοιλάδα του Νέστου, που το διαχωρίζει από την Κεντρική Ροδόπη, ενώ στα βόρεια . Στο Φαλακρό λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από το χωριό Βώλακας.
Η ψηλότερη κορυφή, Προφήτης Ηλίας, φτάνει στα 2229 μ, ενώ το πέταλο των μεγάλων κορυφών συμπληρώνουν η Καρτάλκα, η Χιονότρυπα και η Βάρδινα, όλες πάνω από 2000μ.

Είναι γνωστές πολλές και μεγάλες πορείες στο Φαλακρό, που τμήματά τους εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6. Η συνηθέστερες αναβάσεις εκκινούν από το Βώλακα, στα δυτικά, ή τους Πύργους, στα νότια. Τέσσερα καταφύγια και ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο εξυπηρετούν τους ορειβάτες και χιονοδρόμους όλο το χρόνο.

Φαλακρό
Φαλακρό: οι ψηλές κορυφές

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για το Φαλακρό είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.