Καταφύγια του Πάρνωνα

Καταφύγια του Πάρνωνα

Υπάρχουν τρία καταφύγια στον Πάρνωνα: το βασικό ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Αρνόμουσγα, που διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Σπάρτης, το καταφύγιο της Δασικής Υπηρεσίας στη θέση Αυριαλού και το καταφύγιο των Βεροίων, στο χωριό Βέροια.

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση Αρνόμουσγα

Το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης βρίσκεται στο λόφο Αρνόμουσγα σε υψόμετρο 1.420 μ. Είναι ένα μεγάλο πετρόχτιστο κτίσμα, που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ελληνο-Αμερικανού George Pierce (Γιώργος Παπαθεοδώρου) στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στο αρχιτεκτονικό και οικοδομικό πρότυπο των καταφυγίων της εποχής, και λειτούργησε το 1973.
Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 34 άτομα και έχει τζάκι, σόμπα, οργανωμένη κουζίνα με γκάζι και εσωτερικές τουαλέτες. Υπάρχει μικρό αποθεμα νερού, που ωστόσο μεταφέρεται με τα πόδια από την κοντινή πηγή Αρνόμουσγα (απόσταση 10 λεπτά).

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Τα Βέροια, όπου και το πρώην δημοτικό σχολείο, τώρα καταφύγιο, είναι πνιγμένα στο πράσινο

Το καταφύγιο των Βεροίων βρίσκεται στο χωριό Βέροια (υψόμετρο 950μ.) και στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο. Το καταφύγιο διαθέτει ρεύμα και νερό, σαλόνι με σόμπα και κουζίνα, εσωτερικές τουαλέτες με ντους (ταχυθερμαντήρες) και κουκέτες για 16 άτομα.

Πάρνωνας topoGuide
Πάρνωνας topoGuide: Το καταφύγιο του Δασαρχείου στη θέση Αβριαλού

Το καταφύγιο του Δασαρχείου Σπάρτης βρίσκεται στη θέση Αβριαλού, κοντά στον κεντρικό δρόμο Πολυδρόσου-Καστάνιτσας και σε υψόμετρο 1490 μ. Το καταφύγιο είναι κλειστό.

Φωτογραφίες και περιγραφές για τα καταφύγια του Πάρνωνα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πάρνωνας topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone and iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το καταφύγιο.