Πεζοπορία στο Καρπενήσι

Πεζοπορία στο Καρπενήσι


Βελούχι

Καρπενήσι
Καρπενήσι: Η κορυφή του Βελουχιού από τα ανατολικά

Οι οδικές συνδέσεις του Βελουχιού με το Καρπενήσι και την Αγία Τριάδα αλλοίωσαν τη ζώνη των παλιών μονοπατιών που οδηγούσαν στα ορεινά λιβάδια, ενώ το σκέλος που καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή του βουνού έχει διασπαστεί από τους δρόμους εξυπηρέτησης του χιονοδρομικού κέντρου. Ευτυχώς το μονοπάτι Καρπενήσι-Διαβολότοπος περισσώζει μερικά τμήματά του, ενώ εντελώς αλώβητες απομένουν μόνο οι δύο διαμήκεις ράχες του όγκου, όπου έχουν χαραχθεί δύο μεγάλες και αρκετά δύσκολες ορειβατικές διαδρομές, η ανάβαση από τις Ράχες Τυμφρηστού στο Βελούχι, μέσω της κορυφής Κουμπί και η αντίστοιχη διαδρομή στα δυτικά, ανάβαση στο Διαβολότοπο μέσω της ράχης Συμπεθεριακό.

Κεφαλόβρυσο

Στον αντίποδα από αυτές τις άγριες πορείες των ψηλών κορυφών, ο δήμος Καρπενησίου έχει διαμορφώσει ένα πολύ διαφορετικό, φιλικό και απλό, πεζοπορικό πεδίο κοντά στο Καρπενήσι, με επίκεντρο το Κεφαλόβρυσο. Πρόκειται για παλιά και νεώτερα μονοπάτια που συνδέουν τον Άγιο Νικόλαο με το Αθλητικό Κέντρο και από εκεί προς το Κεφαλόβρυσο, το Κλαυσί και τους Κορυσχάδες. Οι μικρές και εύκολες αυτές διαδρομές είναι ιδεώδες πεδίο για οικογένειες και μεγάλες παρέες.

Καρπενήσι
Καρπενήσι: Περνώντας το γεφύρι των Κορυσχάδων (διαδρομή Μ19)

Περιοχή Κρίκελου

Καρπενήσι
Καρπενήσι: Πινακίδα διαδρομής του πεζοπορικού δικτύου του Κεφαλόβρυσου

Στην περιοχή από το Καρπενήσι μέχρι το Κρίκελο έχουν επισημανθεί μια σειρά διαδρομές, που ακολουθούν παλιά μονοπάτια και εγκατελειμένους και εν χρήσει δασικούς δρόμους. Οι μεγαλύτερες διαδρομές, όπως η σύνδεση Ανιάδας με το σταυροδρόμι των Αγίων Θεοδώρων, μπορούν να ενταχθούν σε πολύ ενδιαφέρουσες διασχίσεις.

Καρπενήσι
Καρπενήσι: Σήμανση διαδρομών στην περιοχή του Κρίκελου

Έχοντας ως πεζοπορική βάση το Κρίκελο, μια οικογενειακή ομάδα μπορεί να κάνει διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες διαδρομές, όπως τις πεζοπορίες κοντά στο μημείο στα Κοκάλια. Μια εμπειρότερη παρέα μπορεί να δοκιμάσει την ωραία κυκλική πορεία στον όγκο του Προφήτη Ηλία, στα δυτικά του χωριού, και φτάνοντας μέχρι την κορυφή Τσούμα (1583 μ.).

Δήμος Μακρακώμης

Καρπενήσι
Καρπενήσι: Ο κεντρικός χάρτης των πεζοπορικών διαδρομών του δήμου Μακρακώμης

Ο δήμος Μακρακώμης έχει σχεδιάσει και σηματοδοτήσει ένα πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών μέσα στο Δάσος Μουντζουράκη, που εκτείνεται από το χωριό Τυμφρηστός μέχρι γύρω τις Ράχες Τυμφρηστού. Οι διαδρομές συντίθενται από δασικούς δρόμους, τρακτερόδρομους και μονοπάτια και ελίσσονται κυρίως στο ελατόδασος ανατολικά από τον άξονα της κορυφογραμμής Ράχες Τυμφρηστού-Κρίκελο. Η χαρτογράφηση του δικτύου βοηθά τον έμπειρο πεζοπόρο να συνθέσει το δικό του συνδυασμό από δρόμους και μονοπάτια, κάνοντας μεγαλύτερες ή κυκλικές πορείες.

Καρπενήσι
Μια πρωτότυπη ιδέα: μεταφορά στο κινητό οδηγιών πλοήγησης, που ενεργοποιείται μέσω σύνδεσης NFC

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Νότια Ευρυτανία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του Βελουχιού, καθώς και οι πεζοπορίες ανάμεσα στο Καρπενήσι, το Κεφαλόβρυσο και τους γύρω οικισμούς, περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.