Πεζοπορία στον Προυσό

Πεζοπορία στον Προυσό

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Στο μονοπάτι της Μαύρης Σπηλιάς

Στην περιοχή του Προυσού έχουν σηματοδοτηθεί αρκετές, κυρίως μικρές, πεζοπορικές διαδρομές. Η πιο δημοφιλής πορεία είναι η σύντομη ανάβασησ στη Μαύρη Σπηλιά, μια θέση επιβλητικής αγριότητας, σε ένα φαράγγι γεμάτο νερά.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Η Μαύρη Σπηλιά

Εξίσου σύντομη και ανεδιαφέρουσα είναι και η κατηφορική πορεία προς το Μικρό Πανταβρέχει και τα γεφύρια του Τόρνου.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Κεντρική πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου στον Τόρνο

Μερικές από τις πορείες στο Τόρνο ακολουθούν τα παλιά μονοπάτι που διασύνδεαν τους διάσπαρτους αγροτικούς συνοικισμούς της της περιοχής. Τα μονοπάτια αυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Σήμανση της διαδρομής από τον Πρόδρομο προς το Πανταβρέχει

Η προσπέλαση της τοποθεσίας Πανταβρέχει γίνεται είτε από το γεφύρι Ροσκάς-Στουρνάρας, είτε από τον Πρόδρομο. Αρκετοί πεζοπόροι επιλέγουν να προσεγγίσουν το Πανταβρέχει κάνοντας το μεσοκαλόκαιρο ένα μακρύ river trekking από τη γέφυρα της Μέρτζιανης και κατά μήκος του Κρικελοπόταμου.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Κεντρική πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου στην περιοχή Προυσού και Τόρνου

Στην Καστανιά έχει επισημανθεί η διαδρομή προς το Αργυρό Πηγάδι μέσω του περάσματος της Σκάλας. Τέλος, από τον κτηνοτροφικό συνοικισμό Γούρνες τη Καστανιάς ή από τον Τόρνο, μπορούν να γίνουν αναβάσεις προς την κομψή κορφή της Τριανταφυλλιάς. Οι διαδρομές αυτές έχουν κάποια σήμανση και ακολουθούν παλιά κτηνοτροφικά μονοπάτια.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Επισήμανση της διαδρομής από την Καστανιά προς το πέρασμα της Σκάλας

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Νότια Ευρυτανία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του Τόρνου, του Προυσού και της γύρω περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.