Πεζοπορία στον Προυσό

Πεζοπορία στον Προυσό

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Στο μονοπάτι της Μαύρης Σπηλιάς

Στην περιοχή του Προυσού έχουν σηματοδοτηθεί αρκετές, κυρίως μικρές, πεζοπορικές διαδρομές. Η πιο δημοφιλής πορεία είναι η σύντομη ανάβαση στη Μαύρη Σπηλιά, μια θέση επιβλητικής αγριότητας, σε ένα φαράγγι γεμάτο νερά.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Η Μαύρη Σπηλιά

Εξίσου σύντομη και ενδιαφέρουσα είναι και η κατηφορική πορεία προς το Μικρό Πανταβρέχει και τα γεφύρια του Τόρνου.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Κεντρική πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου στον Τόρνο

Μερικές από τις πορείες στο Τόρνο ακολουθούν τα παλιά μονοπάτια που διασύνδεαν τους διάσπαρτους αγροτικούς συνοικισμούς της της περιοχής. Τα μονοπάτια αυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Σήμανση της διαδρομής από τον Πρόδρομο προς το Πανταβρέχει

Η προσπέλαση της τοποθεσίας Πανταβρέχει γίνεται είτε από το γεφύρι Ροσκάς-Στουρνάρας, είτε από τον Πρόδρομο. Αρκετοί πεζοπόροι επιλέγουν να προσεγγίσουν το Πανταβρέχει κάνοντας το μεσοκαλόκαιρο ένα μακρύ river trekking από τη γέφυρα της Μέρτζιανης και κατά μήκος του Κρικελλοπόταμου.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Κεντρική πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου στην περιοχή Προυσού και Τόρνου

Στην Καστανιά έχει επισημανθεί η διαδρομή προς το Αργυρό Πηγάδι μέσω του περάσματος της Σκάλας. Τέλος, από τον κτηνοτροφικό συνοικισμό Γούρνες τη Καστανιάς ή από τον Τόρνο, μπορούν να γίνουν αναβάσεις προς την κομψή κορφή της Τριανταφυλλιάς. Οι διαδρομές αυτές έχουν κάποια σήμανση και ακολουθούν παλιά κτηνοτροφικά μονοπάτια.

Νότια Ευρυτανία
Νότια Ευρυτανία: Επισήμανση της διαδρομής από την Καστανιά προς το πέρασμα της Σκάλας

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Ευρυτανία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).