Πεζοπορία στον Αράκυνθο

Πεζοπορία στον Αράκυνθο

Ο Αράκυνθος είναι ένα μεγάλο συγκρότημα χαμηλού υψομέτρου που εκτείνεται μεταξύ του Πατραϊκού κόλπου και της λίμνης Τριχωνίδας και ανάμεσα στον Ευήνο και τον Αχελώο. H ψηλότερη κορυφή Γρεβενό έχει υψόμετρο 983μ.

Από γεωλογικής άποψης, στο μεγαλύτερο τμήμα του Αράκυνθου κυριαρχεί ο φλύσχης, με ήπιες κλίσεις και ομαλές ράχες, ενώ οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί που εμφανίζονται κυρίως στο ΝΔ τμήμα του, δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα τοπίου με τους τραχείς ασβεστολιθικούς όγκους να καταλήγουν σε απότομους κάθετους γκρεμούς. Εκεί σχηματίζονται τέσσερα βαθιά φαράγγια: του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού, της Παληαρόλακκας, του Κάκαβου και η χαράδρα της Κλεισούρας, το πιο μεγάλο και το πιο γνωστό, μέσω του οποίου συνδέεται η περιοχή του Μεσολογγίου με την περιοχή του Αγρινίου.

Αράκυνθος
Αράκυνθος

Ένα πλούσιο οδικό δίκτυο έχει διανοιχθεί πάνω στο πλέγμα των παλιών μονοπατιών. Ένα από τα λίγα μονοπάτια που είναι σαφές και σηματοδοτημένο είναι το Μονοπάτι των Εξοδιτών, ενώ η κορυφογραμμή του Αράκυνθου προσφέρει ωραία θέα στις γειτονικές λίμνες.

Χάρις στο ομαλό ανάγλυφο και το εκτεταμένο δασικό οδικό δίκτυο, μπορούν να σχεδιαστούν ωραίες και μεγάλες ποδηλατικές διαδρομές, σαν την κυκλική διαδρομή στις κορυφές του Αράκυνθου.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.