Πεζοπορία στη Χελιδώνα

Πεζοπορία στη Χελιδώνα

Χελιδώνα
Χελιδώνα: Οι κορυφές της Χελιδώνας από τα ανατολικά

Η Χελιδώνα είναι πολύ απόκρημνη, ακολουθώντας το πρότυπο της Καλιακούδας: οι όριες προεκτάσεις της είνα ισχετικά βατές, ενώ νότια από την ομαλή κορυφή Μοσχοπλάι υψώνεται το σύπλεγμα των ψηλών κορυφών, που όλες φέρουν ορθοπλαγιές. Η ψηλότερη κορυφή έχει ένα μόνο ομαλό πέρασμα, από όπου σκαρφαλώνει και η κλασική ανάβαση, ενώ πολλές άλλες παρακθρυφές δεν έχουν πεζοπορική προπέλαση.

Χελιδώνα
Χελιδώνα: Στην πηγή Ποτιστήδες, πάνω από το δάσος και πριν το τελικό δύσκολο πεδίο της κορυφής

Είναι γνωστές δύο διαδρομές προς την ψηλότερη κορυφή, η κλασική ανάβαση στην κορυφή από το παλιό Μικρό Χωριό μέσω των Ποτιστήδων, και η αέρινη κόψη των Αηλιάδων, από το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη. Η κλασική ανάβαση είναι μέτριας δυσκολίας και καλά σηματοδοτημένη με κίτρινα σημάδια. Η κόψη των Αηλιάδων είναι αρκετά δύσκολη και δεν είναι σηματοδοτημένη.

Χελιδώνα
Χελιδώνα: Οι δύο αναβάσεις προς την ψηλότερη κορυφή της Χελιδώνας (λευκό: η κλασική ανάβαση, κίτρινο: από τους Αηλιάδες)

Υπάρχουν και πιο ήπιες προτάσεις: τα παλιά μονοπάτια προς την Κάτω Καρίτσα και το Γαύρο, από όπου μπορούμε να συνεχίσουμε προς το Μεγάλο Χωριό.

Χελιδώνα
Χελιδώνα: Η διαδρομή Μικρό Χωριό-Κάτω Καρίτσα

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Ευρυτανία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Χελιδώνα
Χελιδώνα: Η διαδρομή Μικρό Χωριό-Μεγάλο Χωριό