Ανακαλύψτε τη Γκιώνα

Ανακαλύψτε τη Γκιώνα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Γκιώνα
Γκιώνα topoguide: Γκιώνα: η κεντρική κορυφογραμμή

Η Γκιώνα (2510 μ.) είναι το πέμπτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα, το Καϊμακτσαλάν και το Γράμμο. Εκτείνεται ανάμεσα στα Βαρδούσια και τον Παρνασσό και χωρίζεται από τα πρώτα με τον άξονα του Μορνου ποταμού και από τον δεύτερο με το πέρασμα του "51".

Κύρια χαρακτηριστικά του τοπίου της Γκιώνας είναι οι δύο μεγάλες χαράδρες, της Ρεκάς στα νότια και του Λαζορέματος στα δυτικά, οι διάσπαρτες ορθοπλαγιές, με τη πιό γνωστή, την ορθοπλαγιά της Συκιάς, να φτάνει τα 1000 μ σε υψομετρική διαφορά και τέλος τα πολλά ανοιχτά μεταλλία βωξίτη που έχουν πληγώσει σχεδόν κάθε πλαγιά του.

Γκιώνα
Γκιώνα topoguide: Η Πυραμίδα (δεξιά) και η Πλατυβούνα

Οι πιό ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές του βουνού είναι η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή, την Πυραμίδα, η διάσχιση της Ρεκάς και η ανάβαση του Λαζορέματος, που συγκλίνουν στην κορυφή. Το Ε4 διατρέχει την ανατολική πλευρά του βουνού, από μία διαδρομή μικρής πεζοπορικής και αισθητικής αξίας.

Γκιώνα
Γκιώνα topoguide: Η χαράδρα της Ρεκάς

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας και φύσης για τη Γκιώνα είναι η εφαρμογή Γκιώνα topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης στο χώρο της Γκιώνας που περιλαμβάνει κείμενα, σημεία ενδιαφέροντος και διαδρομές και εστιάζει στην πεζοπορία, την ορειβασία και τις διαδρομές στη φύση. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 18 πεζοπορικές διαδρομές, που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του μεγάλου ρουμελιώτικου βουνού.