Πεζοπορία στην Κνημίδα

Πεζοπορία στην Κνημίδα

Η Κνημίδα είναι ένα μικρό βουνό, που μπορεί να θεωρηθεί παραβούνι του Καλλιδρόμου, καθώς ξεκόβει από το μακρύ κορμό του στην ύφεση της Άγναντης, υψώνεται λίγο και πέφτει απόκρημνο προς τον Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από τις Λιχάδες. Οι σύντομες και ομαλές δυτικές πλαγιές του φιλοξενούν τα χωριά Καρυά και Άγναντη και τις καλλιέργειές τους, ενώ οι άλλες όψεις είναι πυκνά δασωμένες με δρυοδάση και ψηλούς θαμνώνες.

Κνημίς
Κνημίς: Ο Άγιος Κωνσταντίνος στη βάση της απόκρημνης ανατολικής όψης της Κνημίδος

Η ψηλότερη κορυφή της Κνημίδας φτάνει τα 945 μ., ενώ άλλες δύο κορυφές ξεπερνούν τα 900 μ. Στο κέντρο του βουνού βρίσκεται το δάσος της Μπόκλωνας, μια μεγάλη έκταση από ώριμες βελανιδιές. Στην περιοχή της Άγναντης έχουν βρεθεί επιφανειακά κοιτάσματα λιγνήτη, που παλαιότερα είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Κνημίς
Κνημίς: Διαδρομές από τα Καμένα Βούρλα (λευκό: η ανάβαση στην Καρυά, κίτρινο: η διάσχιση προς τη μονή Σωτήρος)

Στην προκλητική ανατολική όψη, η ομάδα Προβομάστορες έχει καθαρίσει και σηματοδοτήσει αρκετά αξιόλογα μονοπάτια, που μπορούν να συνδυαστούν με άλλες γραμμές και να δώσουν τρεις ενδιαφέρουσες διαδρομές: την ανάβαση στην Καρυά, τη διάσχιση από Καμένα Βούρλα προς μονή Σωτήρα και το διασκελισμό Καμένα Βούρλα-Άγιο Κωνσταντίνο.

Κνημίς
Κνημίς: Ο διασκελισμός Καμένα Βούρλα-Άγιος Κωνσταντίνος

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Το topoguide Greece παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.