Ανακαλύψτε την Ορεινή Ναυπακτία

Ανακαλύψτε την Ορεινή Ναυπακτία

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι η μεγάλη, κυριολεκτικά ορεινή, περιοχή ανάμεσα στο ρου του Μόρνου και τα όρια της Ευρυτανίας και από τον ποταμό Κόκκινο μέχρι τo Θέρμο.

Ναυπακτία topoGuide
Ναυπακτία topoGuide: Η γέφυρα Μπανιά και το βουνό Ρηγάνι

Κεντρικό γεωγραφικό στοιχείο της Ορεινής Ναυπακτίας είναι ο ποταμός Εύηνος, που πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκτρέπεται εν μέρει προς τον ταμιευτήρα του Μόρνου στο ύψος του φράγματος Αγίου Δημητρίου, κοντά στην Αράχωβα. Παρόλες τις απώλειές του, σταδιακά, και χάρη στην συνεισφορά πολλών μικρότερων ποταμών, ξαναγίνεται το μεγάλο ποτάμι που ήταν άλλοτε και βγαίνει από τα ορεινά στο ύψος της γέφυρας Μπανιά για να συναντήσει τη θάλασσα στα δυτικά της Βαράσοβας.

Ναυπακτία topoGuide
Ναυπακτία topoGuide: Άνω Χώρα

Εξαιρετικά απομονωμένη, η Ορεινή Ναυπακτία ανέπτυξε μια χωροταξική εσωστρέφεια και στηρίχθηκε στην ανάδειξη πολλών, μικρών, πυρηνικών οικισμών, που ανέπτυξαν εμπόριο, μεταφορές και άλλες υποδομές και γύρω από τους οποίους διαρθρώθηκαν οι δορυφορικοί αγροτικοί - κυρίως κτηνοτροφικοί - οικισμού των ορεινών κοιλάδων.

Ναυπακτία topoGuide
Ναυπακτία topoGuide: Η κορυφή Τσεκούρα

Ένας από τους πιο γνωστούς σήμερα πυρηνικούς οικισμούς του 19ου αιώνα είναι η Άνω Χώρα, η παλιά Μεγάλη Λομποτινά, που άκμασε στο κέντρο ενός συστήματος κοιλάδων, αθέατων και δυσπρόσιτων από τον κόσμο του κάμπου και των ακτών.

Ναυπακτία topoGuide
Ναυπακτία topoGuide: Το φαράγγι του Κάκαβου. Στο βάθος η κορυφή Φτεριάς

Ακμαίος οικισμός άλλοτε, η Άνω Χώρα είδε τον πληθυσμό της να μετοικεί στα τοπικά και μακρινά αστικά κέντρα και έφτασε κοντά στην κοινή μοίρα των άλλων ορεινών χωριών της Ρούμελης, τη μετατροπή σε αυγουστιάτικο κέντρο πανηγυριών και συναντήσεων. Ανέκαμψε, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, που στράφηκαν στον ορεινό τουρισμό και επένδυσαν σε υποδομές και υπηρεσίες με χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στον πεζοπορικό τουρισμό, έγιναν παλιότερα αλλά και πρόσφατα αρκετές προσπάθειες οργάνωσης πεζοπορικών διαδρομών. Σήμερα η Άνω Χώρα προσφέρει ένα ενδιαφέρον δίκτυο διαδρομών, που αν και έχει ακόμα αρκετές ελλείψεις, αποτελεί μια καλή βάση για γνωριμία με μια περιοχή χαμηλών τόνων και ρυθμών, με ωραίο φυσικό τοπίο και πολλά άγνωστα αξιοθέατα.

Ναυπακτία topoGuide
Ναυπακτία topoGuide: Η έρημη μονή Αγίου Δημητρίου

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης και πεζοπορίας για την Ορεινή Ναυπακτία είναι η εφαρμογή Ναυπακτία topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 25 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.