Πεζοπορία στη Βόρεια Εύβοια

Πεζοπορία στη Βόρεια Εύβοια

Η Βόρεια Εύβοια έχει ένα πολυσχιδές ανάγλυφο χαμηλού υψομέτρου, που υψώνεται σταδιακά από τα ανατολικά προς τα δυτικά, για να κορυφωθεί στον άξονα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου με τα βουνά Τελέθριο (969 μ.), Καβαλλάρης (927 μ.) και Ξηρό (990 μ.). Οι δύο μεγάλες χαραδρώσεις των ποταμών Νηλέας και Σηπιάς, που πηγάζουν από το Ξηρό, δημιουργούν τη μορφολογική τομή που σηματοδοτεί το νότιο όριο της περιοχής και την ανύψωση των όγκων της Κεντρικής Εύβοιας, με κυρίαρχο στοιχείο το όρος Καντήλι.

Βόρεια Εύβοια
Βόρεια Εύβοια: Στους καταρράκτες του Δρυμώνα

Διάσπαρτα στην μεγάλη έκταση της Βόρειας Εύβοιας θα βρούμε κάποιες ενδιαφέρουσες πεζπορικές διαδρομές, όπως το Φαράγγι της Μπολοβίναινας, μέσα από το οποίο κυλάει ο ποταμός Νηλέας, το Κρυμένο μονοπάτι στους Καταρράκτες της Φοράδας (ή Πέρασμα στα Λυκοσάνιδα) και την ανάβαση στην κορυφή του Ξηρού Όρους, με αφετηρία τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Δρυμώνα.

Βόρεια Εύβοια
Βόρεια Εύβοια: Στους καταρράκτες του Δρυμώνα

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Το topoguide Greece παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.