Ανακαλύψτε τον Παρνασσό

Ανακαλύψτε τον Παρνασσό

Παρνασσός topoguide
Παρνασσός topoguide: Βασική γεωγραφία του Παρνασσού

Ο Παρνασσός (2.457 μ.) υψώνεται ανάμεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισσού και την ύφεση της Άμφισσας και αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο κρίκο της ορεογραφικής αλυσίδας της Πίνδου, πριν αυτή σπάσει σε μικρότερα βουνά στα νότια.

Παρνασσός topoguide
Παρνασσός topoguide: Οι ψηλές κορυφές του Παρνασσού από τα ανατολικά

Στα ΒΔ το βουνό συνδέεται με τη Γκιώνα στον αυχένα της Άμπλιανης, πιό γνωστό σήμερα ως "51", από τη χιλιομετρική ένδειξη της (παλιάς) οδικής σύνδεσης Λαμίας-Άμφισσας. Στα νότια, μετά το τεράστιο σκαλί της μεγαλειώδους ορθοπλαγιάς του Κούβελου, ο Παρνασσός συνέχεται με την Κίρφη στο πέρασμα του Ζεμενού, σημείο-κλειδί για τη Φωκίδα, που επίσης οριοθετεί την κορυφή της μακριάς κοιλάδας του Πλειστού, που καταλήγει στον ασημόγκριζο ελαιώνα της Άμφισσας. Στα ΝΑ ξεδιπλώνει σειρές από λόφους που έρχονται να συναντήσουν τις βόρειες παραφυάδες του Ελικώνα. Ανατολικά και δυτικά, ο Παρνασσός πέφτει απότομα στις τεκτονικές λεκάνες του Κηφισσού και της Άμφισσας, αποκαλύπτοντας με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές τη στιβαρή ασβεστολιθική του μάζα.

Παρνασσός topoguide
Παρνασσός topoguide: Η Λιάκουρα

Μια σειρά από μεγάλα αλλά ρηχά καρστικά βυθίσματα στη μέση της έκτασης του βουνού, διαταγμένα με διεύθυνση Β-Ν, χωρίζουν τον Παρνασσό σε δύο διακριτά συγκροτήματα: τον δαιδαλώδη και δασωμένο Δυτικό Παρνασσό και τον ψηλότερο, πιό άγριο και γυμνό Ανατολικό Παρνασσό. Κατά μήκος αυτής της νοητής διαχωριστικής γραμμής περνά ο κεντρικός οδικός άξονας που ανεβαίνει από την Αράχωβα, διασχίζει το οροπέδιο Λιβάδι Αράχωβας και κατεβαίνει στην Αγόριανη και από εκεί στον κάμπο του Κηφισσού.

Παρνασσός topoguide
Παρνασσός topoguide: Οι κρόκοι κατακλύζουν τα αλπικά λιβάδια την Άνοιξη

Τα μονοπάτια του Παρνασσού

Στον Παρνασσό έχουν σηματοδοτηθεί δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό, ενώ δύο Μεγάλες διαδρομές, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 και το Εθνικό Μονοπάτι Ο22 το διασχίζουν εγκάρσια.

Ο πληρέστερος ξεναγός στην ιστορία, τη φύση και τα μονοπάτια του Παρνασσού είναι ο οδηγός topoguide Παρνασσός.

Ο οδηγός topoguide Παρνασσός αποτελεί μια από τις πολλές περιοχές που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή topoguide Greece και ανήκει στην ενότητα της κεντρικής Ελλάδας.

Η εφαρμογή topoguide Greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή topoguide Greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης στον Παρνασσό που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Ο οδηγός topoguide Παρνασσός περιλαμβάνει 32 πεζοπορικές, 6 περιβαλλοντικές, 7 ποδηλατικές διαδρομές και 4 προτάσεις ορεινού τρεξίματος, που απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση του μεγάλου βουνού.