Ανακαλύψτε τον Κάτω Όλυμπο

Ανακαλύψτε τον Κάτω Όλυμπο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος: Η Καλλιπεύκη

Η περιοχή του Κάτω Ολυμπου απλώνεται νότια του κυρίως Ολύμπου. Το κυρίως συγκρότημα υψώνεται ανάμεσα στο οροπέδιο του Νεζερού και τον Πλαταμώνα και κορυφώνεται στα 1585 μέτρα. Μια σειρά μικρότερες κορυφές εκτείνονται μέχρι τα Τέμπη. Η περιοχή ανήκει διοικητικά στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Περίπου το ένα τρίτο της έκτασης του Κάτω Ολύμπου καλύπτεται από δάση κωνοφόρων (διάκριτες συστάδες μαυρόπευκου Pinus nigra και ελάτης Abies borisii-regis) και φυλλοβόλων δρυών και οξιάς, ενώ οι χαμηλότερες πλαγιές σκεπάζονται από ψηλούς θάμνους. Το οροπέδιο του Νεζερού είναι κατειλημμένο από αροτριαίες καλλιέργειες. Τα περιβάλλοντα αυτά φιλοξενούν μια ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, ενώ το ορεινό δάσος γεμίζει από μανιτάρια το φθινόπωρο.

Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος: Η ανώτερη ζώνη του Κάτω Ολύμπου καλύπτεται κυρίως
από δάση μαυρόπευκου και ελάτης, πεποικιλμένα κατά τόπους από συστάδες οξιάς
Το κυρίως ορεινό χωριό του Κάτω Ολύμπου είναι η Καλλιπεύκη. Η Κρανιά και Ραψάνη νέμονται τα νότια ανάγλυφα, ενώ η ομάδα των οικισμών Αιγάνη, Νέοι Πόροι, Πυργετός, Παλαιά Σκοτίνα και Παλαιός Παντελεήμονας απλώνονται στην ανατολική πλευρά.
Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος: Η αρχή του μονοπατιού
προς την κορυφή Μεταμόρφωση
Η ανώτερη ζώνη του Κάτω Ολύμπου προσφέρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες αναψυχής, κυρίως στους οργανωμένους χώρους της Πατωμένης Βρύσης και της λίμνης Κατή, όπου οι επισκέπτες φτάνουν μέσω ενός αρκετά καλοπατημένου οδικού δικτύου. Ειδικά, ο διασκελισμός του βουνού, από τον Παλαιό Παντελεήμονα μέχρι την Καλλιπεύκη, μπορεί να αποτελέσει μια ωραία πρόταση για μικρά και μεσαία campervans. Το καλοκαίρι, η λίμνη Κατή είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς αναψυχής στην νότια Πιερία.
Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος: Στο μονοπάτι Καλλιπεύκη-Μεταμόρφωση-λίμνη Κατή-Παλαιός Παντελεήμονας
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά αξιόλογο πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών (διαδρομές με διακριτικά στοιχεία Κ1, Κ2, Κ3 και D1, D2) που απλώνεται ανάμεσα στην Καλλιπεύκη και τα ανατολικά χωριά. Οι διαδρομές είναι καλά σημαδεμένες, χάρη δε στο μεσαίο υψόμετρο είναι προσφέρουν ευχάριστες συνθήκες πεζοπορίας όλο το χρόνο. Οι πεζοπορικές δυνατότητες του Κάτω Ολύμπου είναι προσελκύουν ακόμα και έμπειρους ορειβάτες, την περιόδο που ο κυρίως Όλυμπος ετοιμάζεται να ντυθεί στα χειμερινά ρούχα του, κρυμμένος πίσω από τις ομίχλες και τις καταιγίδες.