Πεζοπορία στη Σαμοθράκη

Πεζοπορία στη Σαμοθράκη

Σαμοθράκη
Σαμοθράκη: η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού. Ο παραδοσιακός οικισμός απλώνεται κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο

Η Σαμοθράκη ξεπροβάλλει μέσα από το Θρακικό πέλαγος, σαν ένας απόκρημνος κώνος, που κορυφώνεται στα 1611 μέτρα. Το βουνό, που ουσιαστικά συνιστά ολόκληρο τη νησί λέγεται Σάος, αν και οι ντόπιοι το αποκαλούν Φεγγάρι.

Απομονωμένη γεωγραφικά η Σαμοθράκη, υπήρξε σε όλη την χιλιόχρονη ιστορία της, τόπος καταφυγής και ανάτασης. Στις ισχνές πεδιάδες της άνθισε ένας σημαντικός πολιτισμός της αρχαιότητας, που άφησε σημαντικά ιερά και έργα, όπως το Ιερό των Μεγάλων Θεών, αφιερωμένο στη λατρεία και την τέλεση των μυστηρίων των χθόνιων Κάβειρων. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και το Μνημείο της Νίκης, όπου βρέθηκε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Το άγαλμα είναι του πρώιμου 2ου αι. π.X. και αναπαριστά κόρη πάνω σε πλώρη πλοίου.

Σαμοθράκη
Σαμοθράκη: Οι ρεματιές στολίζονται με καταρράκτες

Πρωτεύουσα της Σαμοθράκης είναι η Χώρα, παραδοσιακός οικισμός με αμφιθεατρική διάταξηκάτω από τον βράχο του μεσαιωνικού κάστρου. Στη Χώρα, όπως και στο λιμάνι του νησιού, την Καμαριώτισσα, θα βρει κανείς όλες τις εξυπηρετήσεις.

Σαμοθράκη
Σαμοθράκη: Οι Βάθρες

Η πιό γνωστή ορειβατική διαδρομή στο νησί είναι το σκέλος του Ε6 που ανεβαίνει μέχρι την ψηλότερη κορυφή του νησιού. Το σκέλος αυτό είναι το τελευταίο μέρος του Ε6. Έχουν σχεδιαστεί ακόμα 10 διαδρομές, που ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σαμοθράκη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.