Τα μονοπάτια της Αμοργού

Τα μονοπάτια της Αμοργού

Τα καλύτερα μονοπάτια της Αμοργού αποτυπώθηκαν και σηματοδοτήθηκαν πρόσφατα, δημιουργώντας ένα πλέγμα 8 πεζοπορικών διαδρομών. Οι διαδρομές είναι είτε κυκλικές, είτε γραμμικές διασχίσεις, συχνά αρκετά μεγάλες και με διάφορα παρακλάδια.
Σε όλες σχεδόν τις αφετηρίες και τους τερματισμούς έχουν τοποθετηθεί ξύλινες πινακίδες με τοπωνύμια και χρόνους. Κατά μήκος της κάθε διαδρομής έχουν τοποθετηθεί επιβεβαιωτικά πλακίδια με δίχρωμη επιφάνεια (άσπρο-κόκκινο) που φέρουν τον αριθμό της διαδρομής. Η πυκνότητα και η συνέπεια της σήμανσης αυτής είναι μέτρια έως κακή, ενώ πολλά πλακίδια έχουν ξεθωριάσει ή μαδήσει. Βέβαια, σε γενικές γραμμές, είναι μάλλον αδύνατον να χαθεί κανείς, καθώς τα μονοπάτια είναι πολύ σαφή και έχουν προστεθεί και αρκετά κόκκινα σημάδια με σπρέυ και άφθονοι "κούκοι" (από τους πεζοπόρους).

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Στο δρόμο προς τη Χώρα

Η πορεία από τη μονή Χοζοβιώτισας μέχρι την Αιγιάλη είναι η μεγαλύτερη και η πιο ορεινή διαδρομή της Αμοργού και, πιθανότατα, η μακρύτερη διάσχιση που μπορεί να κάνει κανείς στις Κυκλάδες. Η πορεία ακολουθεί παλιά, σημαντικά μονοπάτια επικοινωνίας και σχεδόν ολόκληρο το μήκος της παραμένει στην αυθεντική μορφή, προσφέροντας ταυτόχρονα εντυπωσιακή θέα σε ένα άσπιλο, αρχέγονο τοπίο και ένα απέραντο πέλαγος.

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Προς την ακρόπολη της αρχαίας Αρκεσίνης

Τα Κατάπολα είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης του πεζοπόρου: πέραν των ποικίλων εξυπηρετήσεων που προσφέρει, ο οικισμός είναι το σημείο σύγκλισης πολλών πεζοπορικών διαδρομών, αλλά και μικρότερων περιπάτων. Καθώς όλες οι πιο κάτω διαδρομές είναι μικρές, μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν κυκλικές πορείες λογικής διάρκειας.

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Η εκπληκτική σκάλα προς την ακρόπολη της αρχαίας Αρκεσίνης

Η περιοχή της Αιγιάλης είναι ένα πραγματικό πεζοπορικό πάρκο. Τα περισσότερα καλής βατότητας μονοπάτια έχουν ενταχθεί στο πεζοπορικό δίκτυο της Αμοργού και έχουν συντεθεί σε δύο μεγάλες οδεύσεις με αρκετά παρακλάδια: η Διαδρομή 4, που κάνει τον κύκλο της λεκάνης και η Διαδρομή 5, που από τη Λαγκάδα οδηγεί στην αετοφωλιά του Σταυρού.
Τέλος, η δυτική Αμοργός διασχίζεται από μια μεγάλη διαδρομή, τη Διαδρομή 3, που ξεκινά από τα Κάτάπολα και φτάνει μέχρι τον Κάτω Κάμπο Αρκεσίνης.

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Απέναντι στο μπλέ και το μαύρο

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των πεζοπορικών διαδρομών της Αμοργού περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Αμοργός topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.