Ανακαλύψτε τη Σιθωνία

Ανακαλύψτε τη Σιθωνία

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Τυπικό τοπίο της Σιθωνίας,
με τους ελαιώνες να βυθίζονται στο βαθύ μπλέ πέλαγος

Η χερσόνησος της Σιθωνίας προβάλει σε μήκος 40 χλμ. ανάμεσα στον κόλπο του Αγίου Όρους και τον κόλπο της Κασσάνδρας, το Σιγγιτικό και τον Τορωναίο κόλπο της αρχαίας γεωγραφίας. Όπως και οι γειτονικές χερσόνησοι του Άθω και της Κασσάνδρας, έτσι και ο άξονας της Σιθωνίας δημιουργείται από μια μακριά χαμηλών όγκων, που κορυφώνονται στο βουνό Ίταμος (ψηλοτερη κορυφή Προφήτης Ηλίας, 817 μ.).

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Στο γρανιτικό πεζοπορικό πάρκο της Συκιάς

Το οικιστικό σύστημα της Σιθωνίας μοιάζει με αντικατοπτρισμό εκείνου της Κασσάνδρας: ο σημαντικότερος οικισμός, η Νικήτη, βρίσκεται στον ισθμό με το κορμό της Χαλκιδικής, ενώ ο επόμενος μεγαλύτερος οικισμός είναι ο Νέος Μαρμαράς, το νεώτερο και παράκτιο τουριστικό και οικονομικό κέντρο του "ποδιού". Ο Νέος Μαρμαράς μαζί με την γειτονική ξενοδοχειακή μονάδα Πόρτο Καρράς, τις δημοφιλείς παραλίες Αζάπικο, Τριστινίκα, Κόρακας, Μαραθιάς, Καλαμίτσι, Καλογριά και Κριαρίτσι και το γραφικό Πόρτο Κουφό υποστασιοποιούν την τουριστική και πολυάνθρωπη δυτική πλευρά της χερσονήσου, ενώ στην πολύ λιγότερο αναπτυγμένη ανατολική πλευρά τα πιο γνωστά κέντρα είναι η Παραλία Συκιάς, η Σάρτη και η ζώνη του Διάπορου με τη Βουρβουρού. Μοναδικός οικισμός της - οπωσδήποτε στενής - ενδοχώρας είναι η Συκιά.

Οι πεζοπορικές διαδρομές

Χερσόνησος Σιθωνίας
Διαδρομές στη χερσόνησο της Σιθωνίας
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το ορεινό τοπίο της Σιθωνίας διατηρεί πολλές ήσυχες γωνιές, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει την ευκαιρία μικρών διαδρομών στη ήμερη φύση της χερσονήσου. Παραβλέποντας τις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει το εκτεταμένο οδικό δίκτυο και επιμένοντας στον εντοπισμό συνεκτικών πεζοπορικά διαδρομών, καταγράψαμε τέσσερις χορταστικές πορείες, σχετικά καλά σημασμένες και πλούσιες σε πολιτισμικά ή περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Οι διαδρομές αυτές είναι:

Οι διαδρομές για MTB και όχημα 4x4

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Γρανιτικοί ογκόλιθοι στη θέση Ίταμος,
στη διαδρομή διάσχισης της κορυφογραμμής της Σιθωνίας

Το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας συνθέτει ένα ψαροκόκκαλο, με κεντρικό νήμα τον άξονα της κύριας κορυφογραμμής και εγκάρσιες απολήξεις σε έλους τους οικισμούς και τις παραλίες της χερσονήσου. Απλοποιώντας το πλέγμα των χωματόδρομων, προτείνουμε τη διάσχιση διαμήκως της κορυφογραμμής, απο το μέσον του δρόμου Νικήτη-Όρμος Παναγιάς μέχρι το απόμερο και πολύ ενδιαφέρον χωριό Συκιά.


Οι δεκάδες παραφυάδες του άξονα αυτού οδηγούν σε δεκάδες θέσεις περιβαλλοντικού, αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, συνδέονται με τις πιο πάνω πεζοπορικές διαδρομές και ενδεχομένως αποκαλύπτουν άλλες μικρότερες πορείες.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Έρευνα: Κατερίνα Ζαγκαρέτου