Χλωρίδα του Πάρνωνα

Χλωρίδα του Πάρνωνα

Γνωρείστε είδη φυτών

Κείμενο: Απ. Καλτσής
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Achillea taygetea

Ο Πάρνωνας και η ΝΑ Πελοπόννησος εν γένει θεωρούνται από τις «παλαιότερες» περιοχές της Πελοποννήσου και παρέμειναν απομονωμένες (μαζί, φυσικά, με τη χλωρίδα τους) για μεγάλο διάστημα από την υπόλοιπη ηπειρωτική ξηρά. Ως εκ τούτου, ο χρόνος και οι συνθήκες ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκές για την ανάπτυξη μοναδικής χλωριδικής ποικιλίας και ενδημικών μορφών – είναι χαρακτηριστικό πως νέα για την επιστήμη είδη έχουν περιγραφεί μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπως η Minuartia parnonia από τον ΒΑ Πάρνωνα το 2001 και η Centaurea leonidia από την περιοχή του Λεωνιδίου το 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις διάφορες πηγές ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μούστου, ο Πάρνωνας φιλοξενεί γύρω στα 1000 φυτικά taxa (είδη και υποείδη).

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Achillea umbellata

Στον Πάρνωνα θα συναντήσει μερικά κανείς αποκλειστικά ενδημικά φυτά, δηλαδή που απαντούν μόνο στον κυρίως όγκο του (π.χ. Nepeta orphanidea, Petrorhagia grandiflora, Viola parnonia, Astragalus agraniotii), ενώ περισσότερα σπάνιεα είδη εξαπλώνονται, επίσης, και στις ΝΑ προεκτάσεις της οροσειράς στη ΝΑ Λακώνία (Κουλοχέρα, Χιονοβούνι, Χάρακας κ.ο.κ.), όπως τα Potentilla arcadiensis, Stachys chrysantha, Asperula elonea. Διακριτή ομάδα αποτελούν και τα φυτά που η εξάπλωσή τους μοιράζεται σε Πάρνωνα και Ταΰγετο, όπως τα σπανιότατα Phitosia crocifolia, Centaurea athoa ssp. parnonia, Asperula boryana, Achillea taygetea κ.α.

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Centaurea athoa ssp. parnonia

Οι δύο κύριοι πυρήνες εμφάνισης της ενδημικής χλωρίδας είναι η περιοχή των ψηλότερων κορυφών (Μεγάλη Τούρλα και γειτονικές κορυφές) και το φαράγγι του Δαφνώνα, στη περιοχή του Λεωνίδιου, με τις πανύψηλες ορθοπλαγιές του.

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Centaurea affinis

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας του Πάρνωνα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πάρνωνας topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone and iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.