Πεζοπορία στον Ερύμανθο

Πεζοπορία στον Ερύμανθο

Ο Ερύμανθος είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα βουνά του βόρειου ορεογραφικού συστήματος της Πελοποννήσου - και το τέταρτο, μετά τον Ταΰγετο, τη Ζήρεια και το Χελμό. Η ογκώδης οροσειρά του απλώνει τα μακρυά και συχνά αδιάβατα παρακλάδια της ανάμεσα στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Η ψηλότερη κορυφή του, ο Ωλενός, είναι αρκετά απόκρημνη και φτάνει τα 2.224 μ.

Ερύμανθος
Ερύμανθος: Γενική άποψη του συγκροτήματος από τα ανατολικά

Τόσο ο κύριος όγκος, όσο και τα παρακλάδια του Ερυμάνθου, χαρακτηρίζονται από βραχώδεις ράχες και απόκρημνες κορυφές. Οι κυριότεροι όγκου, που ξεκόβουν με αρκετά βαθειά διάσελα ώστε να θεωρούνται ανεξάρτητα βουνά, είναι το Καλλιφώνι (1.996 μ.), οι Τρεις Γυναίκες (1.795 μ.), η Λάμπεια (1.795 μ.) και το Σκιαδοβούνι (1.466 μ.). Ορεογραφικά συνέχεται κάπως με το Παναχαϊκό, ενώ με το γειτονικό Χελμό ενώνεται μέσω του περάσματος του Πριόλιθου και της πόλγης των Λουσών.
Χάρη στην πολυσχιδή μορφολογία του, ο Ερύμανθος μετέχει στη γένεση ή ωρίμανση πολλών ποταμών, όπως στον Βουραϊκό, τον Ερύμανθο, τον Πείρο, τον Παραπείρο, τον Πηνειό και τον Σελινούντα.

Ερύμανθος
Ερύμανθος: Ο απόκρημνος και μεγαλειώδης όγκος Τρεις Γυναίκες

Η ευρύτερη περιοχή του Ερυμάνθου κατοικείται από την αρχαιότητα και έχουν εντοπιστεί λείψανα οχυρώσεων και οικιών των αρχαίων πόλεων Τρίτεια, Λασιών και Ψωφίδα.
Στο μεσαίωνα τα ορεινά περάσματα του Ερυμάνθου ελέγχονταν από αξιόλογες οχυρώσεις, όπως τα κάστρα του Γρεβενού, των Νεζερών, του Δοξαπατρή, της Οχιάς και της Αγίας Τριάδας.
Στην περίμετρο του βουνού ιδρύθηκαν σε διάφορες περιόδους οι μονές Νεζερών (ή Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσας) στη Χρυσοπηγή, Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Νοτενά, των Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι, Αγίου Νικολάου στη Βλασία, Αγίας Τριάδος στο Λειβάρτζι, Πορετσού στην Πλατανίτσα, Ζωοδόχου Πηγής στη Δίβρη και Ταξιαρχών στο Αλεποχώρι.

Ο Ερύμανθος υπήρξε για αιώνες σημαντικό κτηνοτροφικό πεδίο και εύλογα η ανώτερη ζώνη του αυλακώθηκε από ένα πλέγμα μονοπατιών. Πάνω στα μονοπάτια αυτά, αλλά και πάνω στις αέρινες κόψεις των ραχών του, έχουν χαρτογραφηθεί μια δεκάδα πεζοπορικές διαδρομές, οι περισσότερες αρκετά μεγάλες και με κάποιες δυσκολίες. Η δυσκολότερη πορεία είναι η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή.
Ο Ερύμανθος φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα σκέλη του Εθνικού Μονοπατιού Ο31, που περνάνε από την Καλανίστρα, το Μίχα, τη Βλασία, το Γερμοτσανίτικο διάσελο και την Πλατανίτσα.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Ερύμανθο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος