Βαρδούσια: Ανάβαση στον Κόρακα

Βαρδούσια: Ανάβαση στον Κόρακα

Η κλασσική ανάβαση στον Κόρακα γίνεται από τον Αθανάσιο Διάκο μέσω της περιοχής των καταφυγίων. Πρόκεται για μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές.

 Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Ο Κόρακας

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Αθανασίου Διάκου, περνάει από τη δεξαμενή του χωριού και συναντά το χωματόδρομο προς το Σταυρό στη θέση Γιατάκια (2-3 ερείπια). Ακολουθούμε για λίγο το δρόμο και στη θέση Ζηρέλια μπαίνουμε αριστερά σε φανερό, αν και κάπως απότομο μονοπάτι, που μας οδηγεί στο λιβάδι κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου ξανασυναντάμε το δρόμο προς το Σταυρό.

 Βαρδούσια topoguide: Το Πιτιμάλικο και τα Σκόρδα Πιτιμάλικου
Βαρδούσια topoguide: Το Πιτιμάλικο και τα Σκόρδα Πιτιμάλικου

Ανεβαίνουμε απότομες πλαγιές με σαφές μονοπάτι και τελικά κάτω από Του Γκιώνη το Πλάι μπαίνουμε ξανά στο δρόμο και τον ακολουθούμε μέχρι τη δεύτερη ρεματιά. Από εδώ - η περιοχή λέγεται Πιτιμάλικο - την κατεύθυνση δίνει μια σειρά από ψηλούς πασσάλους πάνω σε ανοιχτή ράχη, που καταλήγουν στο καταφύγιο του ΕΟΣ. Συνεχίζουμε σε δρομάκι που φτάνει στο καταφύγιο του ΠΟΑ.
Στην απότομη πλαγιά μέχρι το πέρασμα για τον Μέγα Κάμπο, υπάρχει μια σχετικά συνεπής σήμανση με Κόκκινα Σημάδια στα βράχια, που μας οδηγεί τόσο στην πλαγιά και τις σάρες, όσο και μέσα στα απότομα σημεία κάτω από τους βράχους Λιοντάρι και Αετός. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν πλέον η γραμμή αυτή έχει πατηθεί αρκετά, είναι σαφής σαν μονοπάτι. Με λίγα πιασίματα βγαίνουμε άνετα στον Μέγα Κάμπο.

 Βαρδούσια topoguide: Το υψίπεδο Μέγας Κάμπος
Βαρδούσια topoguide: Το υψίπεδο Μέγας Κάμπος

Διασχίζουμε τον Μέγα Κάμπο χωρίς καλή σήμανση και με αχνό μονοπάτι και φτάνουμε στη βάση της κορυφής Κόρακας, όπου ανεβαίνουμε εύκολα από τα σπασμένα βράχια.
Επιστροφή από τα ίδια, με λίγη προσοχή στα πρώτα 100 μ. καθόδου, μετά τις Πόρτες..

Μια ακριβέστατη χάραξη της διαδρομής ανάβαση στον Κόρακα και όλες οι λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο και τον φυσιοδίφη περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Βαρδούσια topoguide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Αντρόιντ στο Play Store και συσκευές iOS στο App Store.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής των Βαρδουσίων.