Πεζοπορία στα Βαρδούσια

Πεζοπορία στα Βαρδούσια

Η πεζοπορία στα Βαρδούσια μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν όρο: απαιτητική. Εκτός από το άμορφο - και για πολλούς αδιάφορο - Βουνό της Χωμήριανης, όλες οι άλλες αναβάσεις και διασχίσεις που θα σκεφτεί κανείς είναι μεγάλες ή έχουν τεχνικά περάσματα: η κλασική ανάβαση στον Κόρακα δεν είναι "για παιδιά", η Νότια Κορυφογραμμή των Βαρδουσίων είναι μια αλπική διαδρομή, η διάσχιση από Οξιά μέχρι Αθανάσιο Διάκο είναι ουσιαστικά μια διήμερη περιπέτεια, το Ασανσέρ είναι απομονωμένο, οι Σούφλες και η Πλάκα-Πυραμίδα περιλαμβάνουν μερικά εκτεθειμένα περάσματα και το κεντρικό λούκι στο Γιδοβούνι είναι στα όρια μεταξύ περπατήματος και σκαρφαλώματος.

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Ο Κόρακας το χειμώνα

Το χειμώνα, όλα αυτά γίνονται πολύ πιο δύσκολα και απαιτητικά: σε όλες σχεδόν τις διαδρομές θα χρειαστείτε κραμπόν και πιολέ, και στις περισσότερες ένα ελαφρύ σχοινί και λίγοι ιμάντες είναι μάλλον καλή πρόβλεψη. Ακόμα και οι σχεδόν φιλικές "Πόρτες" στην ανάβαση για Κόρακα έχουν δει αρκετά ατυχήματα.

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Το Κάτω Ψηλό

Οι περισσότερες πορείες ξεκινούν από τον Αθανάσιο Διάκο, που έτσι έχει άτυπα αναδειχθεί σε ένα μικρό Chamonix της Ρούμελης. Το καταφύγιο της ΕΟΟΑ στο Πιτιμάλικο και η εξυπηρέτηση του Κώστα Παπαγεωργίου είναι μια καλή βάση για κάθε είδος δραστηριότητας.

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Η Πυραμίδα από τα βόρεια

Πέρα από τις μεγάλες και ολοκληρωμένες διαδρομές, υπάρχουν αναρίθμητες μικρότερες αναβάσεις (Σούφλες, Αλογόραχη, Γιδοβούνι κλπ) και συνδυασμοί (πχ, από τα καταφύγια στα Μουσουνιτσιώτικα Λιβάδια, μετά στα Αρτοτινά Λιβάδια, μετά στα λιβάδια της Κωστάριτσας και επιστροφή στα Μετερίζια), που πηγάζουν εύκολα στη σκέψη κάποιου που έχει εξοικειωθεί με το βουνό.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για τα Βαρδούσια ο οδηγός Βαρδούσια topoguide.

Ο οδηγός Βαρδούσια topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας, στις περιοχές της εφαρμογής topoguide Greece.

H εφαρμογή topoguide Greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Google Play.

H εφαρμογή topoguide Greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 15 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.