Καταφύγια των Βαρδουσίων

Καταφύγια των Βαρδουσίων

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Η ράχη Πιτιμάλικο φέρει τα δύο καταφύγια των Βαρδουσίων

Στα Βαρδούσια διατηρούνται δύο (γειτονικά) ορειβατικά καταφύγια πάνω στη ράχη Πιτιμάλικο, μπροστά στην πλαγιά της ανάβασης προς τον Κόρακα και κοντά σε πηγές. Η περιοχή έχει εξαιρετική θέα και βρίσκεται στη καρδιά του συγκροτήματος.
Εποχικά ή κατόπιν συνεννόησης, λειτουργούν κοινοτικοί ξενώνες στο Κροκύλειο και άλλα χωριά της δυτικής περιμέτρου των Βαρδουσίων.

Καταφύγιο Βαρδουσίων ΕΟΣ Άμφισσας

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Καταφύγιο Βαρδουσίων ΕΟΣ Άμφισσας

Το παλιό, μικρό καταφύγιο της ΕΟΑΑ έχει εδώ και αρκετά χρόνια ανακατασκευαστεί και σήμερα είναι ένα μεγάλο, επιβλητικό κτίριο, που βρίσκεται υπό την διαχείριση του ΕΟΣ Άμφισσας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1918 μέτρα στη θέση Πιτιμάλικο, στην κάρδια των Βαρδουσίων και προσπελάυνεται είτε με τα πόδια, είτε με όχημα από τον χωματόδρομο από το Σταυρό. Διαθέτει 75 κλίνες, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση με σόμπα πετρελαίου και τζάκι, οργανωμένη κουζίνα, τουαλέτες και ντους μέσα στο καταφύγιο και νερό από κοντινή πηγή.
Το καταφύγιο είναι ανοιχτό τα περισσότερα Σαββατοκύριακα και αργίες, προτείνεται πάντως η προηγούμενη επικοινωνία με τον διαχειριστή Κώστα Παπαγεωργίου, στο κιν. 6984282111.

Καταφύγιο Βαρδουσίων ΠΟΑ

Βαρδούσια topoguide
Βαρδούσια topoguide: Καταφύγιο Βαρδουσίων ΠΟΑ

Το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ) βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το καταφύγιο του ΕΟΣ, στα 2015 μ. κοντά στα Μετερίζια. Διαθέτει 18 κρεβάτια, λάμπες υγραερίου, ξυλόσομπα, οργανωμένη κουζίνα με σκεύη, ενώ πηγαίο νερό βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών.
Το καταφύγιο λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον ΠΟΑ (210 8218401).

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές των καταφυγίων των Βαρδουσίων περιλαμβάνονται στον οδηγό Βαρδούσια topoguide.

Ο οδηγός Βαρδούσια topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας, στις περιοχές της εφαρμογής topoguide Greece.

H εφαρμογή topoguide Greece είναι διαθέσιμη για συσκευές Android από το Google Play.

H εφαρμογή topoguide Greece είναι επίσης διαθέσιμη για συσκευές iOS (iPhone και iPad) από το App Store.

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το καταφύγιο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.