Χλωρίδα του Λυκαβηττού

Χλωρίδα του Λυκαβηττού

Γνωρίστε είδη φυτών

Λυκαβηττός topoguide
Λυκαβηττός topoguide: Στα πευκοδάση του Λυκαβηττού

Στην αρχαιότητα ο Λυκαβηττός ήταν κατάφυτος με Χαλέπειο πεύκη και μετά με ελαιόδενδρα. Στα νεώτερα χρόνια, ο ελαιώνας κάηκε και δε ξαναφυτεύτηκε και ο γυμνός λόφος χρησιμοποιείτο ως βοσκότοπος. Μετά την επανάσταση του 1821, ο αρχιτέκτονας Σταμάτιος Κλεάνθης (ο συντάκτης του πρώτου σχεδίου πόλης της Αθήνας) εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης του Λυκαβηττού και μάλιστα άρχισε να λατομεύει τμήμα του. Το έτος 1835 πώλησε έναντι μικρού τιμήματος την έκταση του Λυκαβηττού στο ελληνικό Δημόσιο, για να δημιουργηθεί εκεί άλσος.

Λυκαβηττός topoguide
Λυκαβηττός topoguide: Ballota acetabulosa

Μετά τις αναδασώσεις και τις αναπλάσεις, το δάσος αποτελείται κυρίως από πεύκα, έχει όμως και πολλά άλλα είδη δέντρων (όπως κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι, ελιές, χαρουπιές, αμυγδαλιές, αριές, δρύες, κουκουναριές, κουτσουπιές, αγριαχλαδιές, αγριελιές) και κυρίως πλούσια θαμνώδη και χαμηλή βλάστηση, με σημεία πυκνά ή και αδιαπέραστα από τις μυρτιές, τις πικροδάφνες ή τις φραγκοσυκιές (Opuntia ficus-indica).

Λυκαβηττός topoguide
Λυκαβηττός topoguide: Αγράμπελη (Clematis cirrhosa)

Διάσπαρτα θα βρούμε αθάνατους (Agave americana), ευώνυμους (Euonymus sp.), κισσούς (Hedera helix), ρείκια, δεντρολίβανο, λιγούστρο (Ligustrum sp.), αγιόκλημα, αγράμπελη (Clematis cirrhosa), λεβάντες, λυγαριές, σπάρτα, ράμνους, γαλατσίδες, μολόχες και Δενδρώδη μηδική (Medicago arborea).

Λυκαβηττός topoguide
Λυκαβηττός topoguide: Campanula drabifolia

Τα πιο συνηθισμένα αγριολούλουδα του Λυκαβηττού είναι κυρίως κοινά είδη, όπως το Λυχναράκι (Ballota acetabulosa), η Phelipanche mutelii, η Knautia integrifolia, η Bituminaria bituminosa, τα είδη του γένους Vinca και το ελληνικό κυκλάμικο (Cyclamen hederifolium), αλλά και λιγότερο συνηθισμένα, όπως οι δύο από τις καμπανούλες της Αττικής, η Campanula celsii και η Campanula drabifolia.

Ο πληρέστερος οδηγός για την χλωρίδα του Λυκαβηττού είναι η εφαρμογή Λυκαβηττός topoguide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή του φυτού με ακρίβεια.