Ανατολικό Πήλιο

Ανατολικό Πήλιο

Ανατολικό Πήλιο topoguide: Ζαγορά <
Ανατολικό Πήλιο topoguide: Ζαγορά

Το ανατολικό Πήλιο αποτελεί την πιο απομονωμένη ενότητα του Πηλίου κα ιταυτόχρονατην πιο άγρια και αυθεντική. Οι δύο μεγάλοι οικισμοί του, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα, αποτελούν τοπικές κωμοπόλεις, ενώ γύρω από τον καθένα αρθρώνονται μια δεκάδα μικρότερα αλλά ολοζώντανα χωριά.

Ανατολικό Πήλιο topoguide: Άγιος Δημήτριος
Ανατολικό Πήλιο topoguide: Άγιος Δημήτριος

Αντίθετα, με τις δυτικές ακτές, που είναι ως επί το πλείστον ομαλές, σβήνοντας απαλά στα νερά του Παγασητικού, οι ανατολικές ακτές του Πηλίου είναι στο μεγαλύτερο μήκος τους απόκρημνες και δυσπρόσιτες, με εξαίρεση το κεντρικό τμήμα από το Χορευτό μέχρι τον Άγιο Ιωάννη.

Στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου δεν εντοπίζονται ποτάμια, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξή τους. Αντ' αυτού, το επιφανειακό υδρογραφικό δίκτυο περιλαμβάνει πολλούς χειμάρρους και ρέματα, μόνιμης ή προσωρινής ροής, τα οποία, μετά από σχετικά σύντομες διαδρομές, εκβάλλουν στον Παγασητικό ή στο Αιγαίο. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι της Φελούκας και το ρέμα Μυλοποτάμου.

Ανατολικό Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών
Ανατολικό Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών του Ανατολικού Πηλίου

Στη ζώνη αυτή έχουν σηματοδοτηθεί 39 αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές.

Ο καλύτερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για το Ανατολικό Πήλιο είναι η εφαρμογή Ανατολικό Πήλιο topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).