Δυτικό Πήλιο

Δυτικό Πήλιο

Κείμενο: Τ. Αδαμακόπουλος

Η ενότητα του Δυτικού Πηλίου εκτείνεται ανάμεσα στην Αγριά και την Κορόπη, στην ακτή, και την κορυφογραμμή του Πηλίου στα ορεινά. Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα πλούσιους φυσικούς πόρους και εξαιρετικό κλίμα και κατά συνέπεια μια ζώνη με αξιόλογη γεωργική παραγωγή.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατοίκησης του Δυτικού Πηλίου είναι η σειρά των οικισμών Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Βλάσιος, Πιανακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές, που περιγράφουν την ιδανική γραμμή ανάμεσα στους ορεινούς και τους πεδινούς πόρους και ταυτόχρονα τη ζώνη εμφάνισης των μεγάλων ορεινών πηγών νερού της πλευράς αυτής.

Δυτικό Πήλιο topoguide: Το τραινάκι του Πηλίου
Δυτικό Πήλιο topoguide: Το τραινάκι του Πηλίου

Πέραν των φυσιογραφικών χαρακτηριστικών της, το ιδιαίτερο στοιχείο της ζώνης είναι η μικρή σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινώντας από τις Μηλιές συνέδεε τα ημιορεινά χωριά με την Αγριά - σήμερα το τραίνο σταματά στα Άνω Λεχώνια. Η σύνδεση αυτή, που παλιότερα συνέβαλε καθοριστικά στην βελτίωση των όρων της αγροτικής οικονομίας, συνιστά σήμερα έναν από τους κυριότερους τουριστικούς πόρους του Πηλίου.

Δυτικό Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών
Δυτικό Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών του Δυτικού Πηλίου

Η ύπαρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης μείωσε την ανάγκη εξάπλωσης του αγροτικού οδικού δικτύου και έτσι ένα μεγάλο μέρος από τα παλιά καλντερίμια διατήρησε τη συνοχή και την ποιότητά του. Πάνω στο πλέγμα καλντεριμιών και χωματόδρομων έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο και πολύ δημοφιλές δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών.

Ο πληρέστερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για το Δυτικό Πήλιο είναι η εφαρμογή Δυτικό Πήλιο topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).