Νότιο Πήλιο

Νότιο Πήλιο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Νότιο Πήλιο topoguide: Η Αργαλαστή
Νότιο Πήλιο topoguide: Η Αργαλαστή

Το Νότιο Πήλιο ξεκινά από την περιοχή των Μηλεών, όπου το κυρίως όρος Πήλιο διασπάται σε λοφώδεις όγκους, και με ένα περίπλοκο και κυμματιστό λοφώδες ανάγλυφο φτάνει μέχρι τον αυχμηρό όγκο του Τισαίου όρους. Η μεγάλη αυτή έκταση, ανάμεσα στο κυρίως Πήλιο και το Τισαίο, φιλοξενεί ένα σύνθετο τοπίο από καλλιέργειες, δάση και αρκετούς οικισμούς, με μεγαλύτερο την κωμόπολη της Αργαλαστής.

Νότιο Πήλιο topoguide: Η κορυφογραμμή του Τισαίου όρους
Νότιο Πήλιο topoguide: Η κορυφογραμμή του Τισαίου όρους

Ξεχωριστό στοιχείο της φυσιογνωμίας του Νοτίου Πηλίου συνιστά το όρος Τισαίο, που αποτελεί ταυτόχρονα το νοτιότερο τμήμα της Μαγνησίας. Εκτεινόμενη κάθετα στον άξονα Βορά - Νότου, η κορυφογραμμή του σχηματίζει τη ραχοκοκκαλιά του βραχίονα που οριοθετεί τον Παγασητικό κόλπο προς Νότο. Η συμπαγής μάζα του υψώνεται στα 644 μ. σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, δημιουργώντας απότομες ορθοπλαγιές, ιδίως στο Α άκρο του, όπου και βυθίζεται κάθετα μέσα στη θάλασσα.

Στον αντίποδα του άγριου και άνυδρου Τισαίου, στην κοιλάδα του Πλατανορέματος, κοντά στο Νεοχώρι, κρύβεται ένας ορεινός ταμιευτήρας άρδευσης.

Νότιο Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών
Νότιο Πήλιο topoguide: Το δίκτυο διαδρομών του Νοτίου Πηλίου

Ο καλύτερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για το Νότιο Πήλιο είναι η εφαρμογή Νότιο Πήλιο topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).