Χλωρίδα της Κύθνου

Χλωρίδα της Κύθνου

Γνωρίστε είδη φυτών

Η χλωρίδα της Κύθνου συγγενεύει στενά με τη χλωρίδα των άλλων κυκλαδίτικων νησιών αλλά και τις όμορες παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Κρήτης, με τις οποίες μοιράζεται κοινές γεωλογικές, βιογεωγραφικές και πολιτισμικές καταβολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενδημική φριτιλάρια του Τούντα Fritillaria obliqua subsp. tuntasia, η οποία ενδημεί στα Κυκλαδονήσια, έχοντας τον πολύ στενό της συγγενή, Fritillaria obliqua subsp. obliqua να ενδημεί σε Αττική και Εύβοια.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Pangratium maritimum

Η σιληνή της Κύθνου, Silene cythnia, περιγράφτηκε πρώτη φορά εδώ, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου. Η σχισμένη καμπανούλα, Campanula laciniata, ενδημεί στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ η ανθυλλίδα του Αιγαίου Anthyllis aegaea εμφανίζεται σε λίγες μόνο θέσεις στις Κυκλάδες και την Αν. Κρήτη. Το μούσκαρι το όμορφο, υποείδος κλεψυδροειδές Muscari pulchellum clepsidroides πρωτοπεριγράφτηκε στην Κύθνο το 1901 από τον βοτανικό Τούντα ως μια ιδιαίτερη μορφή του είδους του και έκτοτε βρέθηκε και σε άλλα Κυκλαδονήσια. Το δελφίνιο του Χίρσφελντ Delphinium hirschfeldianum, αποτελεί και αυτό μία ενδημική διαφοροποίηση ενός ευρέως συγγενικού είδους, του Delphinium peregrinum.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Campanula_laciniata

Άλλα φυτά που συναντά κανείς είναι η καμπανούλα Campanula reiseri, το αγκάθι της θάλασσας Eryngium maritimum, ο κρίνος της θάλασσας Pancratium maritimum, το ελίχρυσο Helichrysum stoechas, η βοϊδόγλωσσα Anchusa azurea και η προσκεφαλιόμορφη κενταύρια Centaurea aegialophila. Σημαντική είναι η παρουσία στο νησί πολλών ειδών ορχιδέας, όπως τα Ophrys bombyliflora, Ophrys ferrum-equinum, Ophrys fusca, Ophrys lutea, Ophrys iricolor, Ophrys tenthredinifera, Orchis fragans, Orchis papilionacea, Neotinea maculata και Serapias lingua.

Κύθνος topoguide
Κύθνος topoguide: Silene pentelica

Κείμενο: Α. Καλτσής

Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της Κύθνου, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Κύθνος topoguide.

Η Κύθνος topoguide είναι διαθέσιμη για συσκευές Αντρόιντ από το Play Store.

Η Κύθνος topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.