Πλατανιάς-Βαλτούδι

Long Pelion Trail

Πλατανιάς-Βαλτούδι

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Διαδρομή Πλατανιάς-Βαλτούδι
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Πλατανιάς-Μικρό-Χονδρή Άμμος-Βαλτούδι 1/5 11028 223 214 104 0 6-7
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Πλατανιάς-Μικρό-Χονδρή Άμμος-Βαλτούδι

Το σκέλος της διαδρομής του LPT που συνδέει τον Πλατανιά με τη βάση της διάσχισης του Τισαίου όρους περνά από τις παραλίες Μικρό και Χονδρή Άμμος και περιτρέχει το οροπέδιο Ξερόκαμπος, φτάνοντας κοντά στην αρχή του τελευταίο σκέλους. Για λόγους καλύτερης κατανομής της προσπάθειας, προτείνουμε το τερματισμό του ημερήσιου τμήματος εδώ, με κάθοδο προς τον επαρχιακό δρόμο Αργαλαστής-Τρικερίου, κοντά στα Κουκουλέϊκα και διανυκτέρευση στο Βαλτούδι, τον Άγιο Ανδρέα ή τη Μαύρη Πέτρα. Επίσης, με κατάλληλη συνεννόηση, μπορεί να γίνει μεταφορά προς άλλο κοντινό σημείο, όπως το Τρίκερι ή η Μηλίνα.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Στη Χονδρή Άμμο
Πατήστε για μεγέθυνση

Ξεκινάμε από το οδικό κέντρο του Πλατανιά και συγκεκριμένα από το μικρό κέντρο πληροφόρησης του πεεριβαλλοντικού συλλόγου "Σηπιάδα". Περπατάμε πάνω στον παράκτιο δρόμο του οικισμού, ο οποίος είναι και ο κύριος εμπορικός δρόμος του. Στο τέλος του, ο δρόμος γίνεται πεζόδρομος με κυβόλιθους και σβήνει στη μικρή παραλία Σκούρα. Μπαίνουμε σε χωμάτινο μονοπάτι που διασχίζει μικρό ελαιώνα και αμέσως ανηφορίζουμε πάνω από ένα έντονα βραχώδες τμήμα της ακτογραμμής.

Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι Πλατανιά-Μικρού
Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι Πλατανιά-Μικρού
Το μονοπάτι αυτό αλλού είναι διανοιγμένο στο βράχο και αλλού πετρόχτιστο αλλά είναι παντού καθαρό και πλατύ. Με ένα σύντομο κατηφορικό τμήμα βρισκόμαστε στην αμμώδη παραλία του Μικρού. Τη διασχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στον ασφαλτόδρομο. Ανηφορίζουμε στον ασφαλτόδρομο μέχρι να βρούμε διασταύρωση με χωματόδρομο στα αριστερά. Αυτόν το χωματόδρομο τον ακολουθούμε και θα συνεχίσουμε στον κεντρικό άξονά του, αγνοώντας διάφορες μικρές διακλαδώσεις.
Long Pelion Trail: Περπατώντας προς τη Χονδρή Άμμο
Long Pelion Trail: Περπατώντας προς τη Χονδρή Άμμο
Σε περίπου 3 χλμ. ο δρόμος τελειώνει. Με ένα πολύ μικρό τμήμα μονοπατιού κατεβαίνουμε στην παραλία Χονδρή Άμμος. Το πέταλο της παραλίας καλύπτετται από λευκά μεσαίου μεγέθους βότσαλα. Περπατάμε κατά μήκος της ακτής έχοντας συνέχεια στο δεξί μας χέρι μια σειρά μικρά, παλιά σπίτια. Το βατό τμήμα της ακτής τελειώνει ακριβώς μπροστά σε χωματόδρομο.
Long Pelion Trail: Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων
Long Pelion Trail: Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων
Αυτός ο χωματόδρομος, μήκους 800μ., συνδέεται με τον κεντρικό χωματόδρομο της περιοχής. Ακολουθούμε αυτον τον χωματόδρομο για 2.6χλμ. χωρίς να αποκλίνουμε στις διασταυρώσεις. Ο χωματόδρομος περνάει βόρεια από το μεγάλο οροπέδιο Ξερόκαμπος και το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Συνεχίζουμε για 1.5χλμ. μέχρι τον επαρχιακό δρόμο Αργαλαστής - Τρικερίου. Η συμβολή με τον άσφαλτο είναι και το τέλος του σύντομου ημερήσιου αυτού τμήματος. Εδώ κοντά, θα βρούμε υποδομές εστίασης και διαμονής στις θέσεις Κουκουλέικα, Βαλτούδι, Άγιος Ανδρέας και Μαύρη Πέτρα.
Long Pelion Trail: Το οροπέδιο Ξερόκαμπος
Long Pelion Trail: Το οροπέδιο Ξερόκαμπος
Η διαδρομή είναι σημασμένη με αραιά κόκκινα σημάδια.

Το μήκος της πορείας είναι 10.6 χλμ και μπορεί να γίνει σε 3ω30-4ω.

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Οι χωματόδρομοι καλύπτουν το 75% του μήκους της διαδρομής. Ευτυχώς, η ωραία θέα προς το Τισαίο, η εγγύτητα της θάλασσας και το ήσυχο αγροτικό τοπίο απαλύνουν την αίσθηση του τεχνητού οδοστρώματος. Σημειώστε επίσης ότι η διαδρομή είναι εξ' ολοκλήρου εκτεθειμένη στον ήλιο. Θα βρείτε σποραδικά κόκκινα σημάδια.
Το μήκος της πορείας είναι 11 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 5 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.