Τσαγκαράδα-Μηλιές

Long Pelion Trail

Τσαγκαράδα-Μηλιές

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Διαδρομή Τσαγκαράδα-Μηλιές
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Τσαγκαράδα-Μηλιές 2/5 10726 364 490 768 389 4
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Τσαγκαράδα-Μηλιές

Η διαδρομή Τσαγκαράδα-Μηλιές ακολουθεί ένα από τα πολλά μονοπάτια διασκελισμού του Πηλίου. Πράγματι, η επικοινωνία των χωριών της ανατολικής πλευράς του βουνού - Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, για να αναφέρουμε μόνο τα μεγαλύτερα - περνούσε αναγκαστικά από τον ορεογραφικό άξονα του Πηλίου. Φυσικά, η διέλευση γινόταν από τα ομαλότερα και χαμηλότερα περάσματα, συνήθως τα κύρια διάσελα ανάμεσα στις κορυφές, όπως τα Χάνια και το Μοναστηράκι.

Μερικές συνδέσεις ωστόσο περιέτρεχαν τη ζώνη των ψηλότερων κορυφών, αναζητώντας λιγότερο εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες δρόμους. Μια από αυτές είναι η πορεία Τσαγκαράδα-Μηλιές, που διατρέχει τις ανατολικές πλαγιές των νοτιότερων κορυφών του κύριου συγκροτήματος. Η πορεία φτάνει στο ψηλότερο σημείο της τα μόλις 650 μ., ένα υψόμετρο ασφαλές ακόμα και το χειμώνα.

Το παλιό κεντρικό αυτό μονοπάτι, αν και έχει δισπαστεί από δασικούς και αγροτικούς δρόμους, διατηρεί τη γοητεία του και ένα μεγάλο μέρος από το παλιό πετρόχτιστο κατάστρωμά του.

Η πορεία Τσαγκαράδα-Μηλιές είναι η πιο δημοφιλής πορεία διασκελισμού του Πηλίου και υποδέχεται ορειβάτες και πεζοπόρους ολοχρονίς.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Στη διαδρομή Τσαγκαράδα-Μηλιές
Πατήστε για μεγέθυνση

Το έκτο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου ξεκινά από την πλατεία των Ταξιαρχών, πυρήνα της ομώνυμης συνοικίας. Περπατάμε πάνω στον κεντρικό ασφαλτόδρομο και βλέπουμε στο δεξί μας χέρι την εκκλησία των Αγίων Απόστόλων, που θεμελιώθηκε το 1689. Μετά τα τελευταία σπίτια βλέπουμε το τμήμα του παλιού καλντεριμιού που έχει διασωθεί και κατηφορίζει προς το ρέμα του Μυλοπόταμου.

Long Pelion Trail: Περνώντας μέσα από την κοίτη του Μυλοπόταμου
Long Pelion Trail
Περνώντας μέσα από την κοίτη του Μυλοπόταμου
Η διέλευση του Μυλοπόταμου γινόταν με μεγάλη μονότοξη γέφυρα. Δυστυχώς, η πέτρινη αυτή γέφυρα, κυριότερο μνημείο του παλιού οδικού δικτύου του Ανατολικού Πηλίου, κατέρρευσε το 2021. Έτσι, σήμερα, θα χρειαστεί να περάσουμε μέσα από την κοίτη, ευτυχώς με μικρή μόνο δυσκολία και θα ανηφορίσουμε με ελιγμούς στην απέναντι πλαγιά μέχρι να βγούμε στον ασφαλτόδρομο.
Long Pelion Trail: Στη διαδρομή Τσαγκαράδα-Μηλιές
Long Pelion Trail
Στη διαδρομή Τσαγκαράδα-Μηλιές
Μόλις 170 μ. ανατολικότερα πάνω στον άσφαλτο, βρίσκουμε τη συνέχεια του καλντεριμιού που μετά από δυο ελιγμούς κάνει μια ανηφορική τραβέρσα προς το Ξουρίχτι. Το καλντερίμι διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Φτάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου όπου συναντάμε σύντομο χωματόδρομο και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι χωμάτινο και στενό και περιτρέχει κτήματα με καστανιές. Βγαίνουμε σε χωματόδρομο, τον ακολουθούμε και σε 130μ. βρίσκουμε μικρό δρομάκι και κατηφορίζουμε μ'αυτό μέσα σε κτήματα με καστανιές. Το δρομάκι σβήνει και συνεχίζουμε σε χωμάτινο μονοπάτι μέχρι να βγούμε στον χωματόδρομο.
Long Pelion Trail: Τα λείψανα της παλιάς πέτρινης γέφυρας στο Ξουριχτιανό ρέμα
Long Pelion Trail
Τα λείψανα της παλιάς πέτρινης γέφυρας στο Ξουριχτιανό ρέμα
Ακολουθούμε το χωματόδρομο για 290μ. και περνάμε πάνω από το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που ανήκει στο Ξουρίχτι. Σε αυτό το σημείο μπαίνουμε σε πλατύ διαμορφωμένο μονοπάτι, κυρίως χωμάτινο με τμήματα καλντεριμιού και ξανασυναντάμε χωματόδρομο, ο οποίος μετά από 460μ. μας οδηγεί στο Ξουριχτιανό ρέμα. Προν πολλά χρόνια, η διέλευση του ρέματος γινόταν με μια ξύλινη γέφυρα, από την οποία βλέπουμε σήμερα μόνο τα βάθρα.
Long Pelion Trail: Ο παλιός πετρόχτιστος καρόδρομος διατηρείται μέσα στον άξονα του χωματόδρομου
Long Pelion Trail
Ο παλιός πετρόχτιστος καρόδρομος διατηρείται μέσα στον άξονα του χωματόδρομου
Με πολύ καλό χωμάτινο μονοπάτι ανηφορίζουμε ελάφρά και φτάνουμε σε ώμο. Στη διακλάδωση των μονοπατιών πέρνουμε τον δεξιότερο κλάδο. Το μονοπάτι είναι κατά τόπους πετρόχτιστο. Ανηφορίζουμε σταθερά μέχρι μια ρεματιά και φτάνουμε στη ράχη Κέθρα. Από εδώ το μονοπάτι πάντα πλατύ και κατά τόπους πετρόχτιστο αρχίζει να ανηφορίζει προς τη ράχη Κεφάλες. Τέλος, στο αριστερό μας χέρι, βλέπουμε πρόχειρους καταυλισμούς ξυλοκόπων και συναντάμε χωματόδρομο. Ακολουθούμε αυτόν το χωματόδρομο για 1000μ. Σε όλο το μήκος του διακρίνουμε επί του δρόμου τον παλιό πετρόχτιστο καρόδρομο. Από το τέλος του δρόμου μπαίνουμε σε πλατύ διαμορφωμένο μονοπάτι κατά τόπους πετρόχτιστο. Περνάμε μικρή τσιμεντένια γέφυρα και φτάνουμε στο πάνω μέρος του οικισμού των Μηλεών. Με μια σειρά από μικρά δρομάκια φτάνουμε κοντά στο κέντρο του οικισμού και καταλήγουμε με καλοδιατηρημένα καλντερίμια στην πλατεία, όπου το ψηλό καμπαναριό.

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Τα 2/3 της διαδρομής κινούνται πάνω σε μονοπάτια, στο μεγαλύτερο μέρος τους παλιά καλντερίμια που έχουν διασπαστεί. Ένα μέρος από τους χωματόδρομους της πορείας είναι στην ουσία διαπλατύνσεις των κεντρικών καλντεριμιών. Η διαδρομή είναι σημασμένη με αραιά κόκκινα σημάδια.
Το μήκος της πορείας είναι 10.7 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 4 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.