Βαλτούδι-Τισαίο-Τρίκερι-Αγία Κυριακή

Long Pelion Trail

Βαλτούδι
Τισαίο
Τρίκερι-Αγία Κυριακή

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Διαδρομή Κουκουλέικα-Τισαίο-Τρίκερι-Αγία Κυριακή
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Βαλτούδι-Τισαίο-Τρίκερι-Αγία Κυριακή 4/5 19705 1065 1072 650 0 8
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Βαλτούδι-Τισαίο-Τρίκερι-Αγία Κυριακή

Από ένα καπρίτσιο της γεωμορφολογίας, η χερσόνησος της Μαγνησίας κλείνει την καμπύλη της με το πιο επιβλητικό τοπίο του Πηλίου, το Τισαίο όρος. Έτσι και το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου χαρίζει στο τέλος του το πιο εντυπωσιακό σκέλος, την κορυφογραμμή του Τισαίου. Ανεβαίνουμε στην ακμή της ράχης με καλό μονοπάτι και τη διατρέχουμε σε ένα απαιτητικό αλλά ευχάριστο στον έμπειρο περιπατητή πεδίο. Όλο το σκέλος έχει υπέροχη θέα στο Πήλιο, τον Παγασητικό και το Αιγαίο.

Μετά το δύσκολο πεδίο, μια σειρά από εύκολα μονοπάτια μας οδηγούν στο γραφικό Τρίκερι, από όπου θα καταλήξουμε στην Αγία Κυριακή μέσω ενός εξαίσιου καλντεριμιού, εκτεθειμένου στη γοητεία της θάλασσας.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Ανεβαίνοντας στην κορυφογραμμή του Τισαίου
Πατήστε για μεγέθυνση

Ξεκινάμε από τον επαρχιακό δρόμο Αργαλαστής - Τρικερίου, σε διασταύρωση με καλό χωματόδρομο, που αποκλίνει από την περιοχή Βαλτούδι. Μετά από 1.5χλμ. βρίσκουμε διακλάδωση προς τα δεξιά. Φτάνουμε με μικρό χωματόδρομο στην περιοχή Ταμπούρια όπου βρίσκουμε εκτεταμένη αλλά μάλλον έρημη κτηνοτροφική εγκατάσταση. Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο προς τα Νότια και σε 200 μ. από τα Ταμπούρια, η σήμανση της διαδρομής υποδεικνύει πλατύ χωμάτινο μονοπάτι στα αριστερά.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Στο πρώτο λιβάδι με τους κορμούς
Πατήστε για μεγέθυνση
Το μονοπάτι αυτό που είναι στην πραγματικότητα ένα παλιό δρομάκι φτάνει μετά από 670μ. σε μικρό πλάτωμα. Από εδώ ξεκινάμε σε πολύ βραχώδες πεδίο όπου μπορούμε να ακολουθούμε το ίχνος του μονοπατιού μόνο χάρη στη σήμανση. Ωστόσο φυσικές γραμμές και ανοίγματα στη βλάστηση κατευθύνουν αρκετά καλά την πορεία μας. Σταδιακά το πεδίο γίνεται πιο ομαλό και φτάνουμε στο χαρακτηριστικό πλάτωμα Πεζούλια, στολισμένο με μεγάλους πεσμένους κορμούς. Από εδώ θα αποκλίνουμε προς τα δεξιά πάνω σε αρκετά εμφανές χωμάτινο μονοπάτι σε πετρώδες πεδίο. Το μονοπάτι ελίσσεται μέσα σε πυκνή βλάστηση με Μεσογειακούς θάμνους και με λίγους τελευταίους ελιγμούς καταλήγει στην κορυφή Φλόκα (547μ.), όπου πεσμένος ανεμολογικός ιστός και μικρή περίφραξη.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Πλησιάζοντας στην κορυφογραμμή
Πατήστε για μεγέθυνση
Από εδώ και μέχρι την κορυφή Εύζωνας δεν υπάρχει μονοπάτι, η όδευση όμως είναι προφανής και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Τισσαίου. Ανεβαίνουμε μια πρώτη πετρώδη κορφή και κατεβαίνουμε σε διάσελο για να συνεχίσουμε πάνω στην κόψη μέχρι τον Εύζωνα (644μ). Στο τελευταίο τμήμα η πλαγιά χωρίς να είναι εκτεθειμένη είναι αρκετά απόκρημνη και χρησιμοποιούμε τα σπασίματα του βραχώδους υποστρώματος.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Μετά τη Φλόκα
Πατήστε για μεγέθυνση
Από την κορυφή θα κατηφορίσουμε στην αρχή ομαλά και στη συνέχεια πιο απότομα πάνω σε μια βραχώδη κόψη με διαδοχικά μεγάλα σκαλιά. Στη βάση αυτής της πλαγιάς περνάμε τρεις διαδοχικούς ευμεγέθεις κούκους και φτάνουμε σε αχνό διάσελο. Εδώ χρειάζεται προσοχή στην παρακολούθηση της σήμανσης, η οποία μας οδηγεί ακριβώς νότια σε γιδόστρατο που κατεβαίνει πολύ απότομη πετρώδη πλαγιά. Αν και το ίχνος του μονοπατιού είναι καθαρό, η κίνησή μας βασίζεται αποκλειστικά στη σήμανση. Κατηφορίζουμε μια πλαγιά με κατά τόπους πυκνή βλάστηση από ακανθώδεις θάμνους μέχρι να φτάσουμε στην παραλία Μικρή Καναπίτσα και να συνδεθούμε με χωματόδρομο.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η ψηλότερη κορυφή του Τισαίου, Εύζονας
Πατήστε για μεγέθυνση
Στο σημείο που συναντάμε το χωματόδρομο υπάρχει μικρή εποχιακή ανάβλυση νερού. Μπαίνουμε στο χωματόδρομο και τον ακολουθούμε επί 6.5 χλμ. μέχρι το διάσελο Διακόπι. Εδώ συναντάμε τον ασφαλτόδρομο της Ανατολικής εισόδου της Αγίας Κυριακής. Ακριβώς απέναντι από το σημείο που ο χωματόδρομος συναντά τον άσφαλτο, ξεκινά η αρχή μιας βατής λωρίδας που προέρχεται από εγκαταλλελειμένη διάνοιξη δρόμου. Η λωρίδα αυτή, μέσα στην οποία είναι χαραγμένο ένα στενό μονοπάτι, φτάνει σε διάσελο κοντά στο ξωκλήσι των Ταξιαρχών του Τρικερίου.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Το Τισαίο από το δρόμο προς το Διακόπι
Πατήστε για μεγέθυνση
Εδώ μπαίνουμε σε χωματόδρομο και τον ακολουθούμε μέχρι το κοιμητήριο του Τρικερίου, από όπου με μια σειρά από πετρόστρωτα και πλακόστρωτα δρομάκια φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Με πλατύ πετρόστρωτο πεζόδρομο κατηφορίζουμε προς τσιμεντόδρομο που διασχίζει τη χαμηλότερη ζώνη του Τρικερίου. Σε 400 μ. βρίσκουμε την αρχή του παλιού καλντεριμιού που συνέδεε το Τρίκερι με την Αγία Κυριακή. Το καλντερίμι αυτό διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και κατηφορίζει αρχικά κάθετα στις ισοϋψεις και στη συνέχεια με πολλούς ελιγμούς προς το μικρό επίνειο Αγία Κυριακή, περνώντας από δυο μεγάλα εικονοστάσια. Η Αγία Κυριακή είναι ο τερματισμός της διαδρομής του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Κατεβαίνοντας από τον Εύζονα προς το Τρίκερι
Πατήστε για μεγέθυνση

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Το μεγάλο ποσοστό χωματόδρομου δημιουργεί αρνητική εντύπωση για την συνολική αξία αυτής της εξαιρετικής πορείας. Πράγματι, η διάσχιση του Τισαίου είναι από τα ωραιότερα περπατήματα στη Μαγνησία. Η ανάβαση προς το Τισαίο είναι σημασμένη με αρκετά συνεπή κόκκινα σημάδια. Όλη η διαδρομή είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.
Το μήκος της πορείας είναι 19.7 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 8 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.