Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή

Long Pelion Trail

Άφησσος
Λεφόκαστρο-Κάλαμος
Αργαλαστή

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η διαδρομή Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Άφησσος-Λεφόκαστρο
Κάλαμος-Αργαλαστή
1/5 10788 378 127 251 0 4-5
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή

Η παλιά σύνδεση ανάμεσα στην Άφησσο και το Λεφόκαστρο έχει επικαλυφθεί από ένα επιστρωμένο δρόμο. Ευτυχώς, η πορεία προς τον Κάλαμο διατηρεί τη φυσικότητά της, όπως άλλωστε και η ανάβαση προς την Αργαλαστή. Τα μονοπάτια του σκέλους αυτού είναι καθαρά και η διαδρομή, άλλοτε στην ακτή και άλλοτε στις πλαγιές, είναι συνεχώς ευχάριστη και φωτεινή.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Στο παράκτιο τμήμα, λίγο μετά το Λεφόκαστρο
Πατήστε για μεγέθυνση

Το όγδοο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου ακολουθεί την παράκτια σύνδεση ανάμεσα στην Άφησσο και τους οικισμούς Λεφόκαστρο και Κάλαμο, από όπου ανηφορίζει στην Αργαλαστή, το μεγάλο κέντρο του Νοτίου Πηλίου.

Long Pelion Trail: Στις βραχώδεις ακτές της Καλογριάς
Long Pelion Trail: Στις βραχώδεις ακτές της Καλογριάς
Από τη μικρή πλατεία της Αφήσσου παίρνουμε τον παραλιακό ασφαλτόδρομο προς τα Νότια. Παρόλο που υπάρχουν μικρές παρακάμψεις μέσω των παραλιών ή άλλες λύσεις θα προτιμήσουμε να κινηθούμε πάνω στο δρόμο. Μετά το τέλος της παραλίας του Αμποβού ανηφορίζουμε σε τσιμεντόδρομο μέχρι να βγούμε σε μικρό αυχένα όπου υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Long Pelion Trail: Κοντά στην Καλογριά
Long Pelion Trail: Κοντά στην Καλογριά
Κατηφορίζουμε στην παραλία Ραζή και συνεχίζουμε στον παράκτιο δρόμο μέχρι το Λεφόκαστρο. Από το Λεφόκαστρο παίρνουμε τον ασφλατοστρωμένο δρόμο προς Αργαλαστή. Στο τέλος του οικισμού βλέπουμε στο δεξί μας χέρι την παλιά κρήνη Διδύμη. Εδώ θα αφήσουμε τον άσφαλτο και θα κατέβουμε σε καλό καλντερίμι μέχρι την παραλία. Στο νότιο άκρο της παραλίας μπαίνουμε μέσα στον ελαιώνα και με μικρή ανάβαση συναντάμε την αρχή χωμάτινου πεζόδρομου τον οποίο θα ακολουθήσουμε. Το τμήμα αυτό περνάει από μικρούς ορμίσκους με βραχώδεις ακτές ιδιαίτερης αισθητικής.
Long Pelion Trail: Προχωρώντας προς τον Κάλαμο
Long Pelion Trail: Προχωρώντας προς τον Κάλαμο
Συναντάμε το τέλος του δρόμου, που είναι πλέον τσιμεντοστρωμένο, και συνεχίζουμε μέσα σε παλιούς ελαιώνες μέχρι την παραλία του Αγίου Σώστη. Μετά το τέλος της παραλίας μπαίνουμε σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε προς τα Νότια για να κατεβούμε με σύντομο μονοπάτι στην παραλία του μικρού οικισμού Καλογριά. Περπατώντας κοντά στην ακτογραμμή μπαίνουμε σε τσιμεντόδρομο, που διακόπτεται από στενή μεταλλική πεζογέφυρα πάνω από ρέμα με μόνιμη ροή.
Long Pelion Trail: Οι δασωμένοι λόφοι γύρω από την Αργαλαστή
Long Pelion Trail: Οι δασωμένοι λόφοι γύρω από την Αργαλαστή
Αμέσως μετά φτάνουμε στην αρχή του οικισμού Κάλαμος. Εδώ μπαίνουμε σε καλοδιατηρημένο καλντερίμι και ανηφορίζουμε προς τα Κουτσοροδέικα. Ακολουθεί μια εναλλαγή καλντεριμιών και τμημάτων ασφάλτου. Περνάμε δίπλα από μικρή στέρνα και μετά με χωματόδρομο μήκους 450μ. φτάνουμε στο πρώτο μέρος του παλιού καλντεριμιού προς Αργαλαστή. Το καλντερίμι αυτό έχει αλλοιωθεί από τη χρήση του ως αγροτικός δρόμος - πλησιάζοντας την Αργαλαστή μοιάζει περισσότερο με χωματόδρομος - διατηρεί όμως την παλιά χάραξη και σε μεγάλο ποσοστό την πετρόχτιστη υποδομή. Μπαίνουμε στην Αργαλαστή και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία.
Long Pelion Trail: Στο τμήμα Καλογριά-Κάλαμος
Long Pelion Trail: Στο τμήμα Καλογριά-Κάλαμος

Long Pelion Trail: Στο παλιό καλντερίμι κοντά στην Αργαλαστή
Long Pelion Trail: Στο παλιό καλντερίμι κοντά στην Αργαλαστή

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Ο παράκτιος ασφαλτόδρομος αντιπροσωπεύει το 40% του μήκους της διαδρομής. Ευτυχώς, ένα ανάλογο ποσοστό αφορά σε ωραία μονοπάτια, εν μέρει πετρόστρωτα και σκιερά. Η διαδρομή είναι σημασμένη με σποραδικά κόκκινα σημάδια.
Το μήκος της πορείας είναι 10.8 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 4-5 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.