Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος-Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια

Long Pelion Trail

Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος
Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Διαδρομή Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος
Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος
Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια
1/5 16309 1085 692 1185 139 6-7
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος-Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια

Το σκέλος Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος-Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια είναι ένα από τα πιο ευχάριστα του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου. Η διαδρομή διατρέχει όλο το πέταλο του "ευτυχούς Πηλίου", τη ζώνη των πλούσιων και πολυάνθρωπων χωριών που περιβάλλουν το Βόλο. Γεμάτη φως, νερά, αρχοντικά, πλατιά καλντερίμια, γεφύρια και δάση, η περιοχή αυτή δίνει απλόχερα αλλεπάλληλα αισθητικά και πολιτισμικά ερεθίσματα στον πεζοπόρο.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Το τοπίο της Μακρινίτσας:
Ορεινά στοιχεία πάνω από το αστικό τοπίο
Πατήστε για μεγέθυνση

Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, ακριβώς μπροστά από τη μνημειακή κρήνη και το ναό του Αγίου Γεωργίου. Μπαίνουμε στο μεγάλο πλατύ καλντερίμι που συνέδεε την Μακρινίτσα με το Βόλο. Παρόλο που ήταν ένα πολυσύχναστο καλντερίμι η αρχή του είναι αρκετά επικλινής. Το καλντερίμι ελίσσεται ανάμεσα στις κατοικίες περνώντας από διαδοχικές κρήνες.

Long Pelion Trail: Μέσα στη Μακρινίτσα
Long Pelion Trail: Μέσα στη Μακρινίτσα
Σνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο πάνω και μετά το κάτω μέρος της Κουκουράβας. Από εδώ θα ακολουθήσουμε τον άσφαλτο περνώντας κάτω από το μεγάλο φαράγγι της Μακρινίτσας καιο μέχρι ομαλή ράχη πάνω από τον Άγιο Ονούφριο. Μπαίνουμε σε ομαλό χωμάτινο μονοπάτι, που κατηφορίζει προς τον Αη-Νικολάκη τον Κρεμαστό. Η εκκλησία βρίσκεται αμέσως δεξιά μας κρυμμένη κάτω από ένα βράχο αρνητικής κλίσης. Εδώ συναντάμε το κεντρικό μονοπάτι Κουκουράβας - Αγ. Ονουφρίου και το ακολουθούμε.
Long Pelion Trail: Στην Κουκουράβα
Long Pelion Trail: Στην Κουκουράβα
Περνάμε δίπλα από παλιό νερόμυλο που σήμερα είναι στάβλος και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Στρίβουμε δεξιά στη μονότοξη πέτρινη γέφυρα του Μεγάλου Ρέματος και μπαίνουμε στον οικισμό του Αγίου Ονουφρίου. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού όπου βλέπουμε την ενοριακή εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου κατηφορίζουμε ελαφρά και με τη βοήθεια οδικής γέφυρας περνάμε ξανά στην ανατολική πλευρά της ρεματιάς. Από με λίγο τσιμεντόδρομο και ένα μεγάλο τμήμα του παλιού καλντεριμιού περνάμε κοντά από ξωκλήσι και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Ακολουθούμε αυτόν τον χωματόδρομο και έναν χωμάτινο πεζόδρομο και μετά το ξωκλήσι του Αγίου Σεραφείμ φτάνουμε κάτω από μικρή μονή και καταλήγουμε στην κεντρική πλατεία των Σταγιατών, με τις δυο μνημειακές κρήνες και την ενοριακή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
Long Pelion Trail: Ανηφορίζοντας στους Σταγιάτες προς Πορταριά
Long Pelion Trail: Ανηφορίζοντας στους Σταγιάτες προς Πορταριά
Η διαδρομή προς την Πορταριά ακολουθεί το παλιό μονοπάτι όπως έχει διασωθεί από τις ποικίλες παρεμβάσεις. Με μια διαδοχή από καλντερίμια, χωμάτινα μονοπάτια και δρομάκια και τέλος με τρεις μικρές συντομεύσεις των ελιγμών του δρόμου βγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο Πορταριάς - Μακρινίτσας και τον ακολουθούμε προς το κέντρο της Πορταριάς. Διασχίζουμε τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του οικισμού για να φτάσουμε κάτω από τη μεγάλη ενοριακή εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισας. Μετά τις κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Αγωγής Βόλου, μπαίνουμε σε μικρό δρομάκι και σύντομα συναντάμε την αρχή του παλιού μονοπατιού προς την Αλικόπετρα. Με ένα σύντομο τσιμεντοστρωμένο τμήμα ξαναμπαίνουμε στο παλιό χωμάτινο μονοπάτι και το ακολουθούμε για 1200μ. μέσα σε μια ζώνη με ρεματιές και πλούσια φυσική βλάστηση.
Long Pelion Trail: Μεγάλο μέρος της διαδρομής συμπίπτει με την όδευση του Ο2
Long Pelion Trail: Μεγάλο μέρος της διαδρομής συμπίπτει με την όδευση του Ο2
Συναντάμε χωματόδρομο και συνεχίζουμε ακριβώς απέναντι σε πλατύ μονοπάτι που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καλντερίμι. Μετά ένα πλάτωμα με μεγάλη ποτίστρα, συναντάμε διακλάδωση με χωμάτινο μονοπάτι προς τη Δράκεια ενώ εμείς συνεχίζουμε αριστερά σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα πολύ καλά διατηρημένου καλντεριμιού. Φτάνοντας στο πλάτωμα πριν την κορυφή Αλικόπετρα συναντάμε τον ασφαλτόδρομο Πορταριά - Χάνια. Τον τέμνουμε, περνάμε ποτίστρα (συχνά χωρίς νερό) και ανηφορίζουμε προς τα βόρεια σε χωμάτινο μονοπάτι, μέσα σε πυκνή βλάστηση από κέδρα και άλλους αγκαθωτούς θάμνους. Από το νοτιότερο άκρο μιας μεγάλης ζώνης με αναδάσωση μαυρόπευκων κάνουμε μια μεγάλη ελαφρά ανηφορική τραβέρσα μέχρι το σανατόριο Καραμάνη.
Long Pelion Trail: Το ερειπωμένο σανατόριο Καραμάνη
Long Pelion Trail: Το ερειπωμένο σανατόριο Καραμάνη
Από εδώ παλιό χωμάτινο δρομάκι περιτρέχει τις νότιες πλαγιές των κορυφών Πλιασίδι και Αηδονάκι, περνώντας από διαδοχικές ρεματιές και ένα μεγάλο λιβάδι με αγροικίες. Τέλος, με ένα σύντομο τσιμεντόδρομο συναντάμε τον άσφαλτο που ανηφορίζει προς τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πουριανό Σταυρό και κατηφορίζουμε μέχρι να συναντήσουμε τον κεντρικό δρόμο για τα Χάνια. Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε για περίπου 1000μ. μέχρι το κέντρο του τουριστικού οικισμού Χάνια.
Long Pelion Trail: Στον Αη-Νικολάκη τον Κρεμαστό
Long Pelion Trail: Στον Αη-Νικολάκη τον Κρεμαστό

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Αν και στην πορεία μας επεισέρχεται ένα σημαντικό ποσοστό ασφαλοστρωμένων δρόμων, τα ωραία καλντερίμια και χωμάτινα μονοπάτια απαλύνουν την εντύπωση ότι περπατάμε σε έναν πυκνά κατοικημένο χώρο. Όλη η διαδρομή είναι σημασμένη με πινακίδες διαδρομής και κατεύθυνσης των επιμέρους τμημάτων του δικτύου Pelion Routes, σημάδια του Ultra Pelion Trail και αρκετά πυκνά κόκκινα σημάδια του ΕΟΣ Βόλου.
Το μήκος της πορείας είναι 16.3 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6-7 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.