Μηλιές-Αφέτες-Άφησσος

Long Pelion Trail

Μηλιές-Αφέτες-Άφησσος

Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Η διαδρομή Μηλιές-Αφέτες-Άφησσος
Πατήστε για μεγέθυνση
Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
m
Ανάβαση
m
Κατάβαση
m
Μέγιστο
υψόμετρο
m
Ελάχιστο
υψόμετρο
m
Χρόνος
h
Μηλιές-Αφέτες-Άφησσος 1/5 14377 347 732 388 0 6-7
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής Μηλιές-Αφέτες-Άφησσος

Το έβδομο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού ξεκινά από τις Μηλιές και κατηφορίζει προς την περιοχή Παναγιώτικο, όπου και ο ομώνυμος ταμιευτήρας. Περνάμε πάνω από το φράγμα της τεχνητής λίμνης και συνεχίζουμε προς τους Αφέτες, ένα από τα πιο δυναμικά χωριά του Νοτίου Πηλίου. Από εδώ κατηφορίζουμε προς την Άφησσο, μικρό παράκτιο οικισμό με αρκετές εξυπηρετήσεις.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Ξεκινώντας από τις Μηλιές
Πατήστε για μεγέθυνση

Το έβδομο σκέλος του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου ξεκινά από την πλατεία των Μηλεών και πάνω τον κεντρικό άσφαλτο του χωριού κατευθύνεται προς τα Νότια. Μετά από 220 μ. βρίσκουμε πετρόστρωτο δρομάκι που ανηφορίζει προς το Ανατολικό τμήμα του οικισμού και το ακολουθούμε. Το δρομάκι αυτό μας φέρνει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο Μηλεών - Τσαγκαράδας, έξω από τις Μηλιές. Ακριβώς απέναντι ξεκινάει το μονοπάτι για την παλιά μονή Αγίου Νικολάου και το Νεοχώρι. Το μονοπάτι είναι πλατύ και καθαρό και στο μεγαλύτερο μέρος του καλντερίμι. Όλη η διαδρομή διασχίζει μια ζώνη με πολύ πυκνή και ψηλή Μεσογειακή βλάστηση. Παρόλα αυτά το μονοπάτι έχει καλή βατότητα.

Long Pelion Trail: Κρήνη στις Μηλιές
Long Pelion Trail: Κρήνη στις Μηλιές
Κατηφορίζουμε και περνάμε τον άξονα μικρής ρεματιάς. Βλεπουμε μικρή στέρνα στο δεξί μας χέρι και στη συνέχεια περνάμε μέσα από παλιό και παραδοσιακά καλλιεργημένο ελαιώνα. Φτάνουμε σε χωματόδρομο όπου βλέπουμε μικρή αγροικία. Συνεχίζουμε ακριβώς απέναντι σε καλό μονοπάτι που μας φέρνει πάνω από τη μονή Αγίου Νικολάου. Η παλιά αυτή μονή είναι σήμερα έρημη και δεν διατηρείται παρά το καθολικό.
Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι
Long Pelion Trail: Στο μονοπάτι
Συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι και περνάμε δίπλα από κυκλική τσιμεντένια δεξαμενή. Αφού περάσουμε από ένα σύστημα ρεματιών βγαίνουμε σε χωματόδρομο, που συνδέεται με τον κεντρικό δρόμο της περιοχής Παυλάκια. Βγαίνουμε στο δρόμο αυτόν και τον ακολουθούμε για λίγο προς τα αριστερά. Τον αφήνουμε αμέσως για να κατέβουμε στο μικρό δρομάκι προς αγρόκτημα. Μπροστά στο αγρόκτημα και μέσα σε ομαλό λιβάδι μπαίνουμε στο μονοπάτι το οποίο κατηφορίζει και περνά από δύο ρεματιές. Εδώ συναντάμε τον πλατύ χωματόδρομο της περιοχής του ταμιευτήρα του Παναγιώτικου.
Long Pelion Trail: Το καθολικό της μονής Αγίου Νικολάου
Long Pelion Trail: Το καθολικό της μονής Αγίου Νικολάου
Με αυτόν τον χωματόδρομο θα κατηφορίσουμε μέχρι το φράγμα. Μετά το φράγμα ο χωματόδρομος γίνεται πλατύτερος και ανηφορίζει με λίγους ελιγμούς προς τη θέση Τσούκες. Φτάνοντας στο λαιμό Τσούκες βλέπουμε στο δεξί μας χέρι δυο χωματόδρομους. Παίρνουμε τον αριστερό ο οποίος διατρέχει μια ράχη και περνά κοντά από το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.
Long Pelion Trail: Το φράγμα του ταμιευτήρα Παναγιώτικου
Long Pelion Trail: Το φράγμα του ταμιευτήρα Παναγιώτικου
Κατηφορίζουμε προς τους Αφέτες και παίνουμε στον οικισμό με δρομάκια και καλντερίμια. Φτάνουμε στην κεντρική πλατεία όπου και η ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Από την πλατεία των Αφετών περνάμε από μονότοξο πέτρινο γεφύρι και με δρομάκι φτάνουμε μέχρι το νεκροταφείο του χωριού.
Long Pelion Trail: Στους Αφέτες
Long Pelion Trail: Στους Αφέτες
Η συνέχεια μέχρι την Άφησσο ακολουθεί το νήμα του παλιού καλντεριμιού το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί από άσφαλτο. Με μια μικρή συντόμευση του ασφάλτου φτάνουμε πάνω από την Άφησσο. Κατεβαίνουμε στο κέντρο του οκισμού με δυο διαδοχικά τμήματα μονοπατιού και καταλήγουμε στην παρόδια πλατεία, όπου και ωραία δίκρουνη κρηνική κατασκευή.
Long Pelion Trail: Ο ναός του του Τιμίου Προδρόμου, ενοριακή εκκλησία των Αφετών
Long Pelion Trail
Ο ναός του του Τιμίου Προδρόμου,
ενοριακή εκκλησία των Αφετών

Κατανομή βατότητας - Επισημάνσεις

Long Pelion Trail
Αν και περιλαμβάνει μεγάλο μήκος χωματόδρομων, η διαδρομή ακολουθεί εξίσου χωμάτινα μονοπάτια. Σημειώστε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της, η πορεία είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Θα βρούμε λίγα κόκκινα σημάδια και κάποιες πινακιδούλες κατεύθυνσης από παλιότερες προσπάθειες σήμανσης.
Το μήκος της πορείας είναι 14.4 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6 ώρες.

Long Pelion Trail topoguide

Ο καλύτερος ξεναγός στο Long Pelion Trail είναι ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών της εφαρμογής topoguide Greece για συσκευές Android.

Ο οδηγός Long Pelion Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece, ως μέλος της ομάδας των Μεγάλων Διαδρομών.

Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και ένα μικρό οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό του Πηλίου.