Ανακαλύψτε τον Κλωκό

Ανακαλύψτε τον Κλωκό

Κλωκός: Η ψηλότερη ζώνη του Κλωκού
Κλωκός
Η ψηλότερη ζώνη του Κλωκού από την περιοχή του κάτω ρου του Σελινούντα
Δεξιά: το Κάτω Μαυρίκι
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο Κλωκός είναι ένα σχετικά μεγάλο βουνό, που υψώνεται ανάμεσα στις χαράδρες του Σελινούντα και του Κερυνίτη ποταμού. Η ψηλότερη κορυφή, που φτάνει στα 1778 μ., φέρει ένα από τα ιερά κορυφής της χριστιανικής Αιγιάλειας, την Παναγία Κλωκιώτισσα.

Κλωκός
Κλωκός
Η έξοδος του φαραγγιού του Σελινούντα
Κλωκός
Κλωκός
Η νότια πλευρά του Κλωκού,
όπως φαίνεται από την Παλαιά Κούτελη, χωριό του Ερύμανθου
Κλωκός
Κλωκός
Η ανατολική πλευρά του Κλωκού,
από την περιοχή της μονής Μεγάλου Σπηλαίου
Ο όγκος της ψηλότερης κορυφής πέφτει απόκρημνος προς τα δυτικά, σχηματίζοντας τη μια πλευρά του φαραγγιού του Σελινούντα, ενώ και η βόρεια και ανατολική όψεις της είναι απότομες. Αντίθετα, στη νότια πλευρά μια σειρά μικρότερων κορυφών απλώνουν ένα πιο ήπιο ανάγλυφο μέχρι την ορεογραφική συνάντηση με το Σκεπαστό, στην περιοχή του χωριού Βάλτα.

Κλωκός
Κλωκός
Ο Σελινούντας χαράζει μια βαθειά τομή ανάμεσα στον Κλωκό (δεξιά, με τα χιόνια)
και τις απολήξεις του Μπαρμπά

Κώμες και χωριά

Το οικιστικό σύστημα γύρω από τον Κλωκό αξιοποιεί τις λίγες ευκαιρίες που του δίνει το άβολο ανάγλυφο.

Στα δυτικά, μέσα στο φαράγγι του Σελινούνται κρύβεται το Άνω Μαυρίκι, ενώ στα ανατολικά φωλιάζουν η Φτέρη και ο Άγιος Παντελεήμονας, και τα δύο σε υψόμετρο 1100 μ.

Κλωκός: Η Φτέρη
Κλωκός
Η Φτέρη
Πατήστε για μεγέθυνση

Η Φτέρη είναι από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Οικισμός κτηνοτρόφων που διαχείμαζαν χαμηλότερα, γνώρισε πολλές περιπέτειες στην πορεία της - φυσικές καταστροφές, επιδρομές και ανατάσεις. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο νεαρός Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης συνέβαλε στην αποκατάσταση του οικισμού και του δασικού πλούτου. Μεταπολεμικά, η θέση συνδέθηκε οδικά με την παράκτια Αιγιάλεια και σταδιακά το χωριουδάκι έγινε δημοφιλές ορεινό θέρετρο της τότε θαλερής αστικής τάξης του Αιγίου.

Κλωκός
Κλωκός
Η κεντρική κρήνη της Φτέρης, με απομιμήσεις νεοκλασικών συμβολισμών

Η κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων, που ήσαν από τις παλαιότερες μονάδες διαμονής στην ορεινή Αιγιάλεια, συνδυάστηκε με μια προσπάθεια πολεοδομικού ευπρεπισμού του οικισμού, σχέδιο που αστόχησε. Δυστυχώς, η αίγλη των ορεινών θερέτρων ατόνησε γρήγορα με τη διάδοση των παραθαλάσσιων διακοπών και έτσι στα τέλη του ίδιου αιώνα, η Φτέρη μπήκε στην κοινή μοίρα της θερινής αναλαμπής όλων των ορεινών χωριών.

Κλωκός
Κλωκός
Η Άγιος Βλάσιος στο Πυργάκι απολαμβάνει μια υπέροχη θέα προς τη χαράδρα του Βουραϊκού

Κοντά στην έξοδο του φαραγγιού του Σελινούντα βρίσκεται η μονή Ταξιαρχών, σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Πελοποννήσου, που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα.

Βλάστηση

Το μεγαλύτερο μέρος του Κλωκού είναι γυμνό ή βραχώδες. Το σημαντικότερο συμπαγές δάσος ελάτων βρισκόταν πάνω από τη Φτέρη και συνεισέφερε στη φήμη της ως ορεινού θερέτρου. Το δάσος αυτό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς το 2007.

Οι πλαγιές προς τη χαράδρα του Σελινούντα είναι κατάφυτες από μια διαδοχή ενός οργιώδους μεσογειακού θαμνώνα με συστάδες ελάτων ψηλότερα. Οι νότιες απολήξεις του βουνού καλύπτονται με βελανιδιές, μέρος των μεγάλων δρυοδασών της άνω λεκάνης του Σελινούντα.

Χλωρίδα

Κλωκός
Κλωκός
Crocus nivalis
το πρώτο λουλούδι της χρονιάς στον Κλωκό

Από μια σύνθεση των δύο πιο συστηματικών καταγραφικών εργασιών που έχουν γίνει στον Κλωκό, με την στενή ορεογραφική έννοια, έχει καταγραφεί o μάλλον μικρός αριθμός tvn 210 ειδών. Ο αριθμός αυτός αντανακλά περισσότερο την περιορισμένη ένταση της έρευνας, παρά την πραγματική βιοποικιλότητα. Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, τα ελληνικά ενδημικά taxa στον Κλωκό είναι τα πιο κάτω:

  • Cirsium hipopsylum
  • Hieracium graecum
  • Inula verbascifolia
  • Muscari pulhelum
  • Erysimum pussilum
  • Thlaspi graecum
  • Cerastium Illyricum
  • Cerastium candidissimum
  • Petrorhaghia glumacea
  • Helianthemum hymettium
  • Onobrychis ebenoides
  • Stachys parolinii
  • Vinca herbarea
  • Asperula lutea
  • Saxifraga sibthorpii
  • Cerastium candidissimum
  • Aurinia moreana
  • Campanula topaliana ssp. cordifolia
  • Crepis incana
Μικρή Πελοπόννησος: Κλωκός
Geranium
macrostylum
Μικρή Πελοπόννησος: Κλωκός
Saxifraga
sibthorpii
Μικρή Πελοπόννησος: Κλωκός
Onobrychis
ebenoides
Από τα πιο πάνω είδη, δύο, τα Erysimum pussilum και Aurinia moreana, είναι ενδημικά της Πελοποννήσου.
Ωστόσο, και οι δύο έρευνες δεν ήταν εξαντλητικές και είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν σημαντικές προσθήκες στα πιο πάνω.

Διαδρομές στον Κλωκό

Κλωκός
Κλωκός
Πινακίδα των μονοπατιών της περιοχής στο κέντρο της Φτέρης

Η διάνοιξη του δρόμου προς το ξωκλήσι της Παναγίας αλλοίωσε τον πιο βατό άξονα προς την κορυφή. Έτσι σήμερα, η μοναδική πεζοπορική πρόσβαση είναι το παλιό μονοπάτι από τη Φτέρη, που διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ο δρόμος της κορυφής χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες ως πορεία επιστροφής, που προτιμούν να αποφύγουν την επίπονη κατάβαση από την απότομη πλαγιά.

Στο φαράγγι του Σελινούνται είχε σηματοδοτηθεί παλιότερα το μονοπάτι από τη μονή Ταξιαρχών μέχρι το Άνω Μαυρίκι. Το μονοπάτι χρησιμοποιείται ελάχιστα και έχει προβλήματα βατότητας.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Κλωκό και τα άλλα μικρά βουνά της Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος