Ανακαλύψτε τη Μίνθη

Ανακαλύψτε τη Μίνθη

Μίνθη
Μίνθη: προοπτικό από τα νότια

Το όρος Μίνθη είναι αρχαίο τοπωνύμιο που έχει ταυτιστεί με το ορεινό συγκρότημα Άλβαινα, με ψηλότερη κορυφή το Κάστρο (1344μ.), όπου βρίσκεται το μεσαιωνικό οχυρό Κοπεκορέ.

Μίνθη
Μίνθη: Ο όγκος της κορυφή

Παρακλάδι της Μίνθης είναι το βουνό Βουνούκα (ή Βαβνούκα, κορυφή Προφήτης Ηλίας 1222 m), πάνω από το χωριό Μίνθη. Στην κορυφή της Βουνούκας και δίπλα στα λείψανα του παλαιού ναού του Προφήτη Ηλία, αναγνωρίστηκαν πρόσφατα τα θεμέλια ενός κτίσματος 8x8 μ., που χρονολογήθηκε στην προϊστορική περίοδο.

Ο Στράβωνας αναφέρει ότι στη Μίνθη υπήρχε ναός του Αδη, άλσος αφιερωμένο στη Δήμητρα και ιερό του Μακιστίου Ηρακλή. Η ύπαρξη ναού του Άδη σχετίζεται με τη μυθολογική ονοματοδοσία του βουνού: το όνομα Μίνθη παραπέμπει στο αρχαίο όνομα του φυτού μέντα. Ο μύθος μεταφέρει ότι η Μίνθη ήταν μια από τις ομορφότερες νύμφες της περιοχής και όχι μόνο υπέκυψε στις προτάσεις του Πλούτωνα- Άδη, αλλά επιπλέον καυχήθηκε ότι είναι πιο όμορφη από την σύζυγό του, την Περσεφόνη. Η απατημένη σύζυγος ζήτησε από την μητέρα της, τη Δήμητρα, να τιμωρήσει την αναιδή νύμφη και αυτή την μεταμόρφωσε στο ομώνυμο αρωματικό φυτό μίνθη (τη μέντα).

Μίνθη
Μίνθη: Η ερειπωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο βουνό Βουνούκα

Έχουν χαρτογραφηθεί δύο πεζοπορικές διαδρομές στη Μίνθη, η διαδρομή Λινίσταινα-κορυφή Κάστρο και η διαδρομή Αμυγδαλιές-κορυφή Κάστρο, που μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσχιση του βουνού.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει και την περιοχή της Μίνθης, είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος