Ανακαλύψτε το Ρούσκιο όρος

Ανακαλύψτε το Ρούσκιο όρος

Ρούσκιο όρος: Η απόκρημνη δυτική όψη
Ρούσκιο όρος
Η απόκρημνη δυτική όψη του Ρούσκιου όρους
Πατήστε για μεγέθυνση

Το Ρούσκιο ή Βιλιβινιώτικο βουνό, είναι ένα μικρό βουνό της Αχαΐας, που έχει μια κύρια κορυφή με υψόμετρο 1.457 μέτρα. Αποτελεί τμήμα του όκου που αποκόπτουν ο Κερυνίτης και ο Βουραϊκός ποταμοί από το συμπαγές μέτωπο των κροκαλοπαγών μαζών της Βόρειας Πελοποννήσου. Νοτιότερο τμήμα του όλου όγκου αποτελεί το Σκεπαστό όρος και το βουνό Προφήτης Ηλίας.

Το σημερινό όνομα του βουνού προέρχεται από το γενικό τοπωνύμιο της απόκρημνης δυτικής πλευράς του όγκου, που λεγόταν Ρούσκι.

Στις βόρειες πλαγιές του βρίσκονται τα χωριά Δερβένι, Άγιος Ανδρέας και Μαμουσιά και ο παλιός συνοικισμός Σταυριά, ενώ στα νότια ησυχάζει το χωριό Βιλιβίνα. Ο δρόμος που συνδέει τη Βιλιβίνα με τη Ζαχλωρού περνά από το διάσελο ανάμεσα στο Ρούσκιο και το σύμπλεγμα Προφήτης Ηλίας-Σκεπαστό, στα 920 μ. υψόμετρο, που τοπικά είναι γνωστό ως πέρασμα του Αγίου Βασιλείου.

Στην κορυφή υπάρχει αναμεταδότης.

Διαδρομές στο Ρούσκιο

Το ανάγλυφο του Ρούσκιου δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη πολλών πεζοπορικών διαδρομών. Η πιο προφανής και πιο εύκολη προσπέλαση της κορυφής γίνεται από τη Βιλιβίνα, μέσω του χωματόδρομου που καταλήγει στο ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στο οροπέδιο κοντά στην κορυφή. Οι ελιγμοί του δρόμου μπορούν να συντομευτούν με τη βοήθεια γιδόστρατων.

Αυτά και άλλα γιδόστρατα και άλλα παλιά μονοπάτια από την πλευρά της Βιλιβίνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη σύνθεση μιας πιο πεζοπορικής ανάβασης.

Υπάρχει τέλος η δυνατότητα μιας πιο άμεσης και δύσκολης ανάβασης από τη Μαμουσιά, που εκμεταλλεύεται μια βατή ζώνη στα ΒΑ της κορυφής. Και αυτή η πορεία καταλήγει στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για το Ρούσκιο και τα άλλα μικρά βουνά της Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος